diumenge, 20 d’octubre de 2013

4a setmana, 4 síl·labes, 4 poemes

Aquesta setmana s'ha tractat sobretot de resoldre dubtes sobre el treball de literatura i d'abordar diversos poemes. Aquest dilluns próxim farem una petita prova de comentari de text. Tot cal dir-ho, veig que tant en valencià com en castellà estem fent examens de comentaris de text però sense practicar el comenari pròpiament. Vull dir que estem treballant els poemes mitjançant els dubtes que tenim i  les preguntes que Toni proposa. Bé, llevat de tot açó, aquesta setmana hem donat quatre poemes prou entretinguts que crec que cal donar-los una revisada:
  • Balada-andreu febrer: Aquest poema presenta diverses particularitats. La primera són les dues varietats lingüistiques que trobem al text que són l'occità i el català antic. Presenta la típica escena cortesana de l'home que estima una dona i l'amor no es mutu. Ell es queixa d'haver-la conegut perque així està finint la seua vida. En aquest tipus de poemes l'amor es presenta com una enfermetat.
  • Poema LXVIII-Ausias March: aquest poema m'agradat per la forma que aborda el tema de l'amor d'una manera diferent als altres poetes medievals. El poeta es compara amb un vailet, un jove el qual nmés pensa en passar-ho bé i canvia de senyor amb molta facilitat. Aquesta es una metàfora cap a aquells  homes que no son fidels a una sola dona i al final de la seua vida es lamenten. Ausias March es representa com l'excepció, aquell que estarà amb ella a les bones i a les males i el que no l'abandonarà, però vol una recompensa. Podem veure que per a ell l'amor espiritual ja no li val, ell vol una recompensa i per aixó m'ha agradat.
  • Fragment de L'Espill-Jaume Roig: Aquest poema tracta sobre la misogínia. El poeta satiritza a les dones i les plantetja como éssers inferiors a l'home i de vegades als animals. A més presenta la particularitat d'un comput sil·labic de 4 sil·labes.
  • La balada de la garsa i l'esmerla-Joan Roís de Corella: El poeta presenta una petita historia entre una garsa simulant a la dona i una esmerla simulant l'home. Aquest poemaja el vam treballar en 4rt per aixó ja tenia una idea del que tractava perô encara així amb una segona llegida en el temps he vist uns altres matissos.
En la meua opinió el fet d'haver treballat aquestos poemes d'aquesta forma aconsegueix que siga més lleuger.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.