diumenge, 27 d’octubre de 2013

Andreu Febrer

Andreu Frebrer fou un notable poeta català de la baixa edat mitjana, que a més fou un militar destacat i traductor al català de La Divina Comèdia deDante. El conjunt de la seva obra poètica consta d'un total de quinze escrits, en gran part dels quals s'intueix la indestriable influència trobadoresca.

Febrer era d'origen menestral,  és un personatge que s'inicia en les lletres en l'ambient de Joan I i el Consistori de Barcelona, on estava molt de moda l'estil dels trobadors, i ell en serà un continuador fervent, tal comGilabert de Próixita o Jordi de Sant Jordi.

D'ell es conserven quinze poemes, onze de temàtica amorosa, dos sirventesos guerrers i dos elogis cortesans. En les poesies d'amor apareix una dama que provoca una passió destructiva en el poeta, és anomenada amb el senyal d'"Àngel" o "Passa beldats" (més enllà de la bellesa). Mostra els símptomes propis de l'enamorament: timidesa, sofriment..


La forma de les seves poesies és bàsicament el decasíl·lab clàssic català, excepte una balada de tipus francès (com els que usava Próixita) i dos lais, Febrer traduí la Divina Comèdia de Dante al català el 1429.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.