diumenge, 27 d’octubre de 2013

Anselm Turmeda

Introducció:
Anselm Turmeda(1350-140) va nàixer a Mallorca i Ingressà en l’orde dels franciscans, va estudiar a Lleida i Bolonya. Per influència d’un professor seu va decidir convertir-se a l'islam.
Instal·lat a Tunis, on residí sempre, malgrat les diverses temptatives de les autoritats cristianes perquè retornés al cristianisme, va començar a escriure en català diverses obres en prosa i en vers.

 Es probablement l'únic escriptor que ha escrit en àrab i en una llengua europea i que hom ha considerat un clàssic(encara que siga en segona fila) en ambdues llengües. És un exemple excepcional no tant de l’escepticisme religiós de la baixa edat mitjana, sinó de les complexes relacions i aculturacions entorn de la Mediterrània abans de l’enfrontament antiislàmic de la política hispànica del s XVI i de la consegüent presència turca en la Mediterrània occidental.
Obres destacades: 
Turmeda va escriure dues obres en vers, les "Cobles de la divisió del regne de Mallorques" i el "Llibre dels bons amonestaments". El primer és un poema al·legòric sobre el regne de Mallorca, i el segon és un conjunt de bons consells en què troben també fortes crítiques no exemptes d'una bona dosi de cinisme. En àrab va escriure la "Thufa", en la qual fa una exposició doctrinal contra la fe cristiana i explica i justifica la seua conversió a l'islam.
Mort:
Anselm Turmeda fou reconegut i admirat per aquests dos mons antagònics i les seues obres foren molt divulgades en les dues societats després de la seua mort. 
-Bibliografía:
-Llibre Les veus del temps

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.