diumenge, 27 d’octubre de 2013

EL SEGLE XV

SEGLE XV A LA CORONA D'ARAGÓ:
ÈPOCA DE CONTRADICCIONS

El segle XV representa un moment de contradiccions en la nostra hitòria polìtica i cultural. El territori valencià va conéixer la màxima esplendor tant des del punt de vista social com econòmic, això provocà  que el camp cultural també visquera una època molt bona, tant per part de textos escrits com l’abundància d’autors, que el descriuen com al Segle d’Or. Però per l’altra part els castellans conduiren al seu territori a la crisis per  moltes causes, i va provocar el tarsllat del centre comercial i econòmic del mediterrani fins a l’Atlàntic.
La societat medival estava contituïda com una piràmide, es separaven en dos grups: els privilegiats (que no pagaven impostos) i els no privilegiats (eren els que treballaven i pagaven impostos).

LAS CLASES SOCIALES 
La crisi d’aquest moviment social va ser causada per l’aparició del Humanisme, va vore un canvi de mentalitat en els éssers humàns perque ja no pensaven que Déu era el centre del univers ‘‘teocentrisme’’ sino que era l’ésser humà qui manava sobre ell mateix ‘‘antropocentrisme’’ i aquesta idea va estar afavorida gràcies als descobriments científics de Copèrnic i Galileu.
València es consolidà com centre econòmic i cultural del mediterràni. I va tindre bastant repercussiò en la creació literaria com artìstica. Aquest segle van construir grans edificis emblemàtics del gòtic valencià, com les Torres de Serrans… Totes aquestes construccions donen una idea del gran poder econòmic d’aquest territori, que va tenir una gran repercussió en la literatura, que dona lloc al Segle d’Or de la literatura catalana, que era básicamente valencià, ja que quasi tots el autors van nàixer en el nostre territori com ara: Ausiàs March, Joanot Martorrell, Jaume Roig…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.