diumenge, 27 d’octubre de 2013

IBN KHAFAJA

Ibn Khafaya va nàixer a Alzira (1058-1138), va ser un dels poetes arabigovalencians més importants. Nasqué en l'època dels regnes de Taifes i va viure l'època almoràvit.Estigué al servici del segon governador almoràvit de Saragossa, Ibn Tifilwit (1115- 1117) , el qual va tornar, com en un cant de cigne, a rodejar-se de literats i científics després del primer govern almoràvit saragossà (1110-1115).

Ibn khafaya va portar una vida relaxada cultibvnt les seues terres y escriguint poesia,
El seue estil va ser molt influent en els poetes aundalusos.
La prosa i poesia d'Ibn Jafaya destaca per la seua naturalitat, sensualitat i sofisticació, resultant d'interés la descripció dels paisatges, rius, jardins i cases de la seua ciutat natal d'Alzira que considerava la flor d'Al- Ándalus.
Ibn Jafaya esta present en les antologies de poetes que van escriure en àrab i els llibres escolars contenen extractes de la seua poesia, la qual cosa ho situa entre els més grans poetes d'Al-Ándalus i de tots els temps. També li criden el poeta de la nit, dels jardins valencians, amant del vi i dels seus amics. El seu esperit lliure i temperament orgullós li van obligar a sol·licitar en alguna ocasió la protecció del seu sobirà. A pesar de la seua fama, va triar viure en la seua ciutat natal, sense deixar-se seduir pels avantatges que hauria pogut obtindre com a poeta de tall.

Bibliografia:wikipedia (http://es.wikipedia.org/wiki/Ibn_Jafaya), llibre de lectura Les veus del temps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.