diumenge, 27 d’octubre de 2013

Joan Roís de Corella

Fill major d'un noble cavaller (Ausiàs Roís de Corella), tenia una relació d'amistat amb Ausiàs March i fou un dels testimonis del matrimoni entre el poeta i Joana Escorna.La seua família tenia una gran fortuna que li va permetre dedicar-se a la literatura,era cavaller però va estudiar teologia,no va arribar a ser sacerdot per lo qual va poder tindre dos fills sense estar casat.
 Joan Roís de Corella és considerat el màxim representant de l'humanisme renaixentista als Països Catalans i fou l'últim escriptor important de renom fins a la Renaixença.
 Va tindre un estil retòric i culte que imitava als autors clàssics i que s'anomenava prosa d'art. En la poesia segueix utilitzant el tradicional decasíl·lab amb lleus variacions que li aportaven un ritme més dinàmic, d'aquesta forma s'acosta a la poesia italiana. L'amor és el principal tema de la seua obra.
 L'obra en vers es caracteritza per parlar de l'amor des d'una perspectiva trista.
 L'obra en prosa es divideix en dos tipus: les narracions mitològiques i les proses religioses. Era una prosa harmònica i elegant, una altra característica n'és l'ús de metàfores i descripcions escenogràfiques.
 L'obra de Roís de Corella no va aconseguir la fama i el prestigi d'altres autors valencians del segle XV perquè ell va escriure per a l'aristocràcia i aquesta va començar a donar l'esquena al català i es decantà pel prestigi de la literatura castellana.

Bibliografia:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Roís_de_Corella
Llibre de lectura”Les veus del temps”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.