diumenge, 27 d’octubre de 2013

La poesia satírica valencianaLa poesía Satírica es defineix com una  composició poètica o discurs que té l'objectiu de censurar amb mordacidad o posar en ridícul a algú o alguna cosa. Al segle xv hi hagué un grup d’escriptors burgesos ,varen crear una literatura que podem anomenar com de consum y que era caracteristica per ser sarcàstica, burlesca i satírica. Aquest grup d’escriptors varen formar l’escola satírica valenciana , les obres ja no van adreçades al clero o a la noblesa , estaven pensades per una nova classe social,la burgesia.Una gran quantitat tenen com a tema central el sexe i podem qualificar la majoria de les composicions d’eròtiques i d’escatològiques , es fan servir el joc de paraules i les representacios al·legoriques. Al Renaixement , va sorgir un corrent satíric contra els ideals de l'heroisme i l'exaltació de l'amor. Cal destacar que, a grans trets, la sàtira pot arribar a qualsevol aspecte o dimensió de la vida.

Autors:
Alguns dels autors més detacats foren Bernat Fenollar , Jaume Gassull o Narcís Vinyoles entre altres. Aquestos autors també participaven en alguns certàmens literaris.
Un interés afegit el presenta l’obra La brama dels llauradors, composta per Gassull , en què posa en la boca dels llauradors la crítica ferotge sobre els intents de foragitar de la llengua culta termes considerats vulgars .
No va ser aquesta l’única activitat literaria d’aquest autors , també escrigueren altres tipus d’obres com és Lo passi en cobles que es de caràcter religiós.
Una característica molt important que tenen alguns autors , és que no totes les seues obres son en la nostra llengua , molts usen el castellà.

Bibliografía:
Llibre Les veus del temps
Pàg. http://www.poemas-del-alma.com/blog/especiales/poesia-satirica

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.