diumenge, 27 d’octubre de 2013

Les grans conquestes

Després de la mort de Pere el Catòlic en la batalla de Muret, va correspondre al seu fill Jaume I protagonitzar l´expansió. Entre 1229 i 1245, Jaume I va conquistar Mallorca i València, que van ser incorporats a la Corona d´Aragó com a regnes independets. Jaume I es va encontrar amb l'oposició dels nobles aragonesos, que pretenien que el territori valencià fóra una part del regne d´Aragó ja que els garantia l´eixida al mar. A l´any 1276, Jaume I disposà que tota la documentació del Regne de Valencia fóra redactada en romanç, fet que doná un impuls molt important a l´ús formal i escrit de la llengua pròpia.

La mort de Jaume I en 1276 va suposar la fragmentació de la Corona d´Aragó, ja que va repartir les possessions entre els seus fills, Pere i Jaume. Durant el regnat dels fills de Jaume I, va continuar l´expansió per la Mediterrania i començaren a sorgir intents per unificar tots els territoris. Aquest intents de reunificació foren culminats a mitjan segle XIV, durant el regnat de Pere III, el nét de Jaume I, el qual va unificar-los i els va expandir per la Mediterrània.

A partir de la segona meitat del segle XIV, Catalunya comença a sentir els efectes d´una crisi general provocada bàsicament per la pesta negra, que té com a conseqüència la despoblació del camp i una forta recessió en l'economía.  Aquesta situación va provocar que durant la segona part del segle XIV i part del XV València i Aragó visqueren una época de gran esplendor, que provocà que el Segle d´Or fóra principalment valencià.

Bibliografía:
Llibre "Les veus dels temps"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.