diumenge, 27 d’octubre de 2013

Pere March, vida i obra

PERE MARCH

Introducció: Pere March (1338-1413) va ser un poeta valencià medieval, també conegut com a Mossén Pere March. Fill de Jaume March I, Senyor d'Eramprunyà, i de Guillemona d'Esplugues.


Vida: Va lluitar al costat del seu germà ,també poeta,Jaume March II contra Pere I el Cruel i va ser fet presoner a la batalla de Nájera pel Príncep Negre d'Anglaterra. Es va establir a València i fou tresorer del duc reial de Gandia.Del seu segon matrimoni amb Elionor Ripoll va néixer Ausiàs March, una de les màximes referències de la poesia en català de tots els temps.


Ultims anys i mort: Fou precisament a Ausiàs a qui anomenà fill primogènit en el seu testament atorgat a Xàtiva. Va morir en una missió de caràcter incert a Urgell, amb 75 anys.


Obres destacades: Només ens han arribat dotze poemes de tots els que va compondre, que són de temàtica diversa: n'hi ha dos d'amorosos i els altres són de tipus reflexiu i moralitzant. Alguns dels poemes que es conserven són: ”A vos, madona, qui sabets”, ”Al punt com naix comensa de morir” , “Tots grans senyors qui bé vol avenir”o “A vos, mout aut senyor”


Bibliografía:
-Llibre de lectura”Les veus del temps”
-Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.