diumenge, 27 d’octubre de 2013

Poesia trobadoresca


La poesia trobadoresca és un génere literari que comprenia totes les composicions poétiques dels trobadors de l'edat mitjana, sobretot als territoris occitans i catalans.És poesia culta composta en una llengua romànica, que reflectia els ideals de la societat feudal: guerra, honor i amor. Era poesia escoltada i recitada pels joglarsi trobadors. 

Aquest génere s'anomena així per mor dels poetes, els trobadors que pertenyien al grup social de la noblesa. En canvi, els joglars portaven una vida ambulant i el seu treball el feien fora de la seva regió o al carrer, o anaven a una altra regió. Això era bo,ja que així facilitaven la comunicació entre una regió i una altra i la transmissió de les notícies. La poesia trobadoresca fou una de les primeres mostres de literatura en la història, el tema normalment és la història d'un cavaller enamorat d'una dona casada. Els poemes d'amor eren anomenats "amor cortès" perquè els consideraven un amor impossible, s'escrivien en occità. La millor època van ser els segles XI, XII, XIII. 

Gèneres -Cançó -Sirventès -Plany -Alba -Pastorel·la -Balada -Dansa -Cançó de croada -Tençó -
Estils de poesia trobadoresca: Trobar lleu: Poesia senzilla i entenedora. Trobar clus: Poesia hermètica, difícil d’entendre. Trobar ric: Poesia culta a la forma i musicalitat del vers.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.