dijous, 24 d’octubre de 2013

La lírica entre els trobadors i el Segle d'Or. Segle XIV.


LA LÍRICA ENTRE ELS TROBADORS I EL SEGLE D’OR. SEGLE XIV
En aquest treball parlaré, en primer lloc dels trobadors i la literatura trobadoresca. Després senyalaré alguns punts rellevants dels segles XIV i XV.

El trobador
El trobador, normalment d'origen noble, és l'autor capaç de compondre poesia segons les regles literàries. Els poemes creats pels trobadors es donen a conèixer, d'una banda, a través dels cants dels joglars i, de l'altra, dels cançoners.  Els temes que principalment tracten les composicions són l'amor i la guerra.  Els gèneres de la literatura trobadoresca són:·         LA CANÇÓ: Els trobadors expressaven els seus sentiments amorosos cap a una dama generalment noble.

·         EL SIRVENTÈS: Eren composicions utilitzades per expressar sentiments de rebuig, odi i rancúnia a l'enemic del trobador. Normalment, es tracten temes polítics i guerrers.

·         L'ALBA: Composició que descriu els sentiments dels amants quan s'han de separar al matí, després d'haver passat la nit junts.
·         LA PASTOREL·LA: Explica la trobada al camp entre un cavaller enamorat i una pastora objecte del seu amor.

·         EL PLANY: Poesia destinada a lloar un gran personatge mort, generalment el gran senyor que protegia el trobador.

·         LA BALADA: Composició per a cor i solista apta per a ser ballada.

EL SEGLE XIV

            El segle XIV és el darrer període de la baixa edat mitjana i suposa un temps de crisi generalitzada que prepara el canvi d'època. Influeix el nou pensament, més racionalista, que prepara la mentalitat general per als canvis dels segles posteriors.

            En religió, a part de les diferències teològiques del Cisma Occidental, cal destacar la reforma de John Wycliffe, que anticipa el protestantisme (branca del cristianisme). Ibn Khaldun, un dels pares de la historiografia moderna, afirma que és necessari consultar les fonts abans de descriure els fets i així deslliga els seus relats de les cròniques o gestes heroiques del passat. Aquest esperit crític l'aplica també a la filosofia, fent contribucions destacades en el camp de la lògica. En geografia, es publica l'Atles Català, un dels reculls de mapes més rellevants de l'edat mitjana. En literatura, es destaca l'obra de Christine de Pisan.


FONTS CONSULTADES:
-Vikipedia.
-Llibre ''Les Veus del Temps''

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.