dijous, 24 d’octubre de 2013

Jaume Roig


JAUME ROIG


Vida: 
No se sap si va nàixer a València o va arribar a ella quan era xicotet.La seua família procedia de Mataró però van immigrar a València. Va estudiar medicina com el seu pare i es va convertir en un metge prestigiós treballant en distints hospitals i convents.Va ser també metge personal de la reina Maria de Castilla i va ser triat conseller de València en 1456.

Vida personal: 
En 1443 es va casar amb Isabel Pellicer i van tindre sis fills.Tres xics i tres xiques.La seua esposa va morir abans de 1460, ja que en l'obra de l'Espill parla d'ella com a difunta.Jaume va adquirir un bon patrimoni, diverses propietats a València i altres béns.El seu èxit social i econòmic són un exemple més del triomf que va obtindre entre tots els estaments socials. 

Obra: 
Jaume Roig ha passat a la prosperitat per ser l'autor d'una de les grans obres de la literatura medieval valenciana que es titula L'espill o LLibre dels Dones escrita en versos de quatre sil·labes. En l'edat mitjana hi havia misogínia, és a dir, a la dona se la veia amb inferioritat. Aleshores aquesta obra és una crítica contra les dones ja que hi molt mala imatge d'elles i donant a entendre que totes són malvades menys Isabel Pellicer que és l'esposa real de Jaume Roig i la Mare de Déu. 

Bibliografia:
La font d'informació d'aquest treball ha sigut wikipedia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.