dijous, 24 d’octubre de 2013

Vida d'Ausiàs March

AUSIÀS MARCH (VIDA)

Ausiàs March, va ser fill del poeta Pere March i de Leonor Ripoll. Va nàixer a Beniarjó en 1397 i va morir a València l'any 1459. Va ser un poeta i cavaller valencià medieval. Procedia d'una familia que provenia de la noblesa amb aficions poètiques. Va ser un dels poetes més importants del Segle d'Or a València i de la història de la Literatura catalana.

March va passar la seua joventut en l'exercici d'armes i el 1415 va representar l'estament militar en les Corts de València quan encara no hi havia sigut armat cavaller. Uns anys més trad se'n va anar amb Alfons V, El Magnànim a una expedició. Aquest rei va premiar els seus servicis donant-li els poders absoluts en la jurisdicció de Beniarjó. Es va embolicar en baralles amb els seus vasalls i altres oficials. Es va casar amb Isabel Martorell i amb Joana Escorna, i quedà vidu en les dos ocasions. No va tindre fils amb cap de les dos però va tindre 5 fills bastards amb altres amants. Va mantindre una relació extensa amb el príncep hereu del tron de Navarra, Carlos de Viana.

Va ser el primer poeta culte en català que va trencar amb la tradició lírica. D'ell es conserven 143 poesies que donen mostres de gran novetat enfront dels temes i formes heretades de la poesia trobadoresca. Les seues primeres obres es centren en l'amor, dirigides a unes dames. A poc a poc va abandonar aquesta temàtica per a centrar-se en una poesia més moral i filosòfica. Les seues obres van ser recopilades i traduïdes després de la seua mort al castellà i l'italià.

FONTS CONSULTADES:
-
-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.