diumenge, 3 de novembre de 2013

Comentari de poesia

Comentaré els poemes: ''El viatge de les mans'', el fragment d'Espill o Llibre de les dones i La balada de la garsa i l'esmerla. Vaig a parlar de ''El viatge de les mans'' perqué conta l'amor entre un home i una dona i com acaben fent l'amor, però d'una manera que no resulta fort, sino molt apasionat, per la manera d'utilitzar els adjectius. El fragment d'Espill l'he triat perquè m'ha sorprés la manera i l'odi amb que l'home tracta a la dona i m'ha cridat l'atenció la seua frialtat i repugnancia de cara a totes les dones. Per últim vaig a parlar de La balada de la garsa i l'esmerla perqué tracta d'una manera molt bonica l'amor dels dos jóvens utilitzant la metàfora de l'esmerla i la garsa.

El poema ''El viatge de les mans'' tracta d'una parella que durant el que pareix ser una festa, comencen a beure i a parlar fins que comencen a fer l'amor. Aquest poema conta aquest fet d'una manera molt subtil i sensual. El fragment d'Espill és una crítica contra les dones, per la qual cosa el protagonista, un home recientment cassat conta les coses que la seua dona fa mal com ara orinar-se al llit, roncar com un porcell, no preocupar-se per la regla, etc, és un poema molt exagerat i en el qué generalitza a les dones perqué no totes són així. La balada de la garsa i l'esmerla conta l'amor entre dos amants, representats com una garsa l'home i com una esmerla l'amada. L'amor de l'home per la seua dona és tan gran qué sería capaç de morir per ella si ja no el vol.

''El viatge de les mans'' poseix un gran nombre de metàfores com: ''Les margarides de la seua boca'', ''el lliri del seu coll'' o ''el narcís de les parpelles'', també presenta comparacions com ''i els mots corrien suaus com l'oreig sobre les roses''. El jo líric és refereix a l'home, el poema presenta rima assonant i aquest poema es caracteritza per ser romàntic, apassionat i sensual. El fragment d'Espill es caracteritza per les comparacions com ''Es passava tota la nit grunyint en el llit com com un porcell'' i ''i un color com només Déu sap'' i també per les exemplificacions, l'home dona exemples de com es la vida amb la seua dona.Te rima consonat cada dos (aabbccddee), amb versos tetrasíl·labs. L'home d'aquest poema és odiós i rencorós. La balada de la garsa i l'esmerla poseix una metàfora molt clara que es repetix al llarg de tot el poema i es tracta de que l'home apareix representat com una esmerla i la dona representada com una garsa: ''he vista una garsa'' i ''I, al seu costat, estava una esmerla''. Poseix rima consonant, poseix versos, en la primera part decasíl·labs, amb rima ABBA, CDDC. La segona part en la que conta la declaració amorosa, amb versos de huit i de quatre síl·labes, amb l'esquema ABABA CDCDC EFEFE.

Jo crec que el fragment d'Espill està molt relacionat amb la violència de gènere, perqué encara que l'home no li pegue a la dona, li parla molt malament, i açó també és un tipus de violència i que és molt comú últimament. La balada de la garsa i l'esmerla em recorda al llibre de ''La celestina'' de Fernando de Rojas que hem llegit per a classe de castellà i que la manera en la que l'amat parla de la seua amada és molt paregut entre Calisto i Melibea.


Finalment em pareix que el primer i l'últim tenen en comú l'amor, encara que el primer és un amor més 
pasional i carnal i l'últim és un amor més romàntic, el segón no parla de cap amor perqué l'autor, Jaume Roig té un odi per les dones molt gràn. L'Espill i La blada de la garsa i l'esmerla són de la mateixa època, el segle d'Or i El viatge de les mans és un poema arabigovalencià.
                                                              

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.