dimarts, 5 de novembre de 2013

Comentari de poesia

La ''balada de la garsa i l'esmerla'' l'he elegida amb ''Fragment d'Espill'' i ''Tinc un desfici, ai, inclement'' perquè són poemes la temàtica dels quals té unes innovacions que no tenen els seus contemporanis. El primer que comentaré serà ''la balada de la garsa i l'esmerla''
En aquest poema poedem veure dues parts ben diferenciades: una descripció de ambdues aus, la situació de com es troben i com l'esmerla li canta a la garsa. Aquest poema presenta la particularitat de contar una història completa dins del poema. En la primera part es presenta a la garsa com una au blanca, elegant i a l'esmerla amb color negre però lluent. En la segona, l'esmerla diu a la garsa que està enamorat d'ella i només ells s'adonarà de que es mutú quan es muiga i que si no vol que es miuga ella té només de mirar als ulls.
Podem trobar una comparació entre la garsa com la dona i l'esmerla com l'home. Una rima encreuada ABBACDDCEE i una métrica d'art major. El jo líric es manifesta com una garsa. En tres adjectius són: narratiu, original i diferent.
Podriem relacionar la metáfora de la garsa i l'esmerla negra amb la película de '' La dama y el vagabundo'' de Disney( Aquesta pel.lícula tracta sobre una gossa noble i elegant que s'enamora d'un gos fétid i del muntó)

Ara vaig a relatar el poema de ''tinc un desfici, ai, inclement''
He elegit aquest poema perquè va ser dels que més vam treballar i comentar a classe.
L'argument del poema conta com la poetessa o trobairitz està enamorada d'un home que no és el seu marit. Conta com está enamorada d'un cavaller que l'ha servit i ells està molt enamorada d'ell. Mostra que al seucostat seria feliç per sempre. A més, té la valentia d'afrontar l'amant amb el seu marit i que l'intente substituir no només en el llit sinó en el pla social.
En latercera estrofa podem trobar la comparació del seu poema amb el relat ''Floris i Blancaflor''. Auqesta poetessa es compara i es fica a l'altura dels poetes masculins medievals. La rima del poema es octosíl.laba amb rima encadenada ABBACDDC. Els tres adjectius que li fique són. atrevit, sensual i cortés.
Podriem relacionar aquest poema amb el tema de feminisme ja que en una societat tan maclista com la medieval on hi haguera dones amb el valor de dir ''jo vull ser igual que els homes'' em pareix a tindre consideració amb elles. La part final es podría relacionar-hi amb aquestes telenovel.les sudamericanes on hi han trios amorosos i coses així.
Finalment concloure amb el poema ''Fragment d'Espill''
he elegit aquest poema pel tema que tracta. La misogínia és un corrent intel.lectual que es caracteritza per un odi i repugnància cap a les dones.
L'argument del poema tracta com un home per interés es casa i el poeta ens conta la seua vida de casats des del puntde vista de l'home. Aquest fragment aconsegueix en apenes dues pàgines menysprear les dones qualificant-les de porques, brutes ordinàries i malhumorades. Describeix sobretot el seu comportament al llit.
l'estil del poema destaca per l'abundància d'adjectius dolents, comparació entre la dona i una porca espina. La rima del poema es ABBCCDDAAEE... i una métrica tetrasíl.laba que es pot aconseguir gacies que la llengua valenciana és prou monosíl.labica
Podem relacionar aquest poema amb el maclisme més dur i agressiu contra les dones a l'actualitat que es pugau imaginar.
Per concloure, podem trobar que aquests tres poemes parlen de les relacions entre homes i dones s diferencien que en un el poeta és l'home, en altre la dona i en altre es desprecia la dona. Aquests poemes podem relacionar-los amb l'actualitat amb tres temes recurrents: el maclisme més dur, el feminisme i l'amor cortés més clasic al qual tots els occidentals estem acostumats i el vem com normal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.