dimarts, 26 de novembre de 2013

Comentari dels poemes

  En aquest full llegiràs les instruccions del comentari guiat i tot seguit podràs redactar-lo sense sobrepassar el full mig d'espai que et donem per a escriure'l. Selecciona tres dels sis poemes:


 1. Pàgina 53: “El viatge de les mans” - Ibn Khafaja d'Alzira (poeta arabigovalencià)
 2. Pàg. 57: “Tinc un desfici, ai, inclement” - La Comtessa de Dia (Trobairitz)
 3.  Pàg. 133: Balada – Andreu Febrer (Entre els trobadors i el segle d'Or)
 4. Pàg. 158: Poema LXVIII - “No em pren així com al petit vailet” - Ausiàs March (Segle d'Or).
 5. Pàg. 226-227: Fragment d'Espill o Llibre de les dones – Jaume Roig (Segle d'Or).
 6. Pàg. 248: La balada de la garsa i l'esmerla – Joan Rois de Corella (Segle d'Or).

            EL COMENTARI DELS TRES POEMES POT TENIR UN FORMAT LLIURE. SI ET TROBES AMB CORATGE, INTENTA FER AMB LLIBERTAT EL TEU COMENTARI PERSONAL. POTS BASAR-TE PARCIALMENT EN AQUEST GUIÓ I POTS SEGUIR-LO AL PEU DE LA LLETRA. POTS COMENTAR TAMBÉ POEMA A POEMA SEGUINT ELS APARTATS 2, 3 I 4 PER A CADASCÚ. NO DEIXES DE SEPARAR EN PARÀGRAFS LES DIVERSES PARTS DE QUÈ CONSTE EL TEU ESCRIT.
 1.  Al primer paràgraf que fa d'introducció presentaràs els tres poemes triats i escriuràs el(s) motiu(u) pel(s) qual(s) els has seleccionat per a comentar-los, què t'agrada d'ells, per a ampliar-ho després. “Comentaré els poemes següents:”
 2. En el segon paràgraf, resumeix breument què relata cada poema, una espècie d'argument.
 3. En el tercer paràgraf, explica l'estil del poema (selecciona): metàfores, comparacions, al·legories, com es manifesta el jo líric, el tipus de rima, la mètrica i els vers de la versió original, etc., i caracteritza'l amb dos o tres adjectius que puguen resumir aquest apartat. Cita mots i algun vers com a exemple.
 4. En el quart paràgraf, intenta relacionar-lo amb temes d'actualitat, lectures, cançons, pel·lícules, programes, experiències, costums actuals, etc; situa't en aquella època i en un personatge.
 5. Al cinquè paràgraf, has de fer una conclusió (“Per acabar, per a concloure...”) Idees per a la conclusió: Tenen alguna cosa en comú / diferent els tres poemes? Què t'han aportat? Com devien ser els autors? Són de la mateixa època? Quina mena d'amor tracten, quina validesa actual tenen, etc.
1-He agafat "El viatge de les mans","Tinc un desfici,ai,incliment"i la balada de la garsa y l'esmerla".
El viatge de les mans l'he triat perquè és el que més m'agrada dels sis,Tinc un desfici,ai,inclement perquè ja l'havia llegit abans i haviem fet algunes activitats a classe (inclús un comentari) i la balada de la garsa i l'esmerla pel mateix.El que més m'agrada és la metafora utilitzada a El viatge de les mans,on compara el seu cos amb una flor

2-El viatge de les mans: l'autor Ibn Khafaja vol expressar els seus sentiments i sensacions sobre una nit amb una dona mada,que acaba desitjant que no acabe la nit,el temps passa i l'amor augmenta.

Tinc un desfici,ai,incliment:aquest poema trata sobre una xica que vol al seu cavaller,el vol tornar a tindre entre els sues braços,una vegada ha tastat el millor la resta ja no sap igual.

La balada de la garsa i l'esmerla:descriu una grasa i una esmerla,les dos molt boniques,les queals canten una cançó,on es conta el mal amor.

3-Utilitza la metàfora o la comparació de les parts del cos amb flors,com per exemple:el lliri del seu cos,expressa suavitat 
-A l'expressió:massa l'he amat ,m'ha malferit.Vol dir que l'ha amat tant que inclús li ha fet mal,era tan bó que s'ha passat
-"Si muir per vós,llavors creureu l'amor que us port".Si ella mor per ell,serà la màxima expressió d'amor, i ella no vol aixó,ella vol que li desitge pero no a canvi de la seua vida,ella estaria disposada a sacrificar-se,peró vol que ell també ho demostre.

4-Aquestos poemes expressen un amor sincer i fidel,no com els de hui en dia;donen a entendre tot el que faria una persona per altra,L'amor actual es fixa més en si contesta o no als teus whatsapps i no em com et mira

5-Crec que l'amor dels personatges es impresionant,expressen el sues sentiments de la manera que l'experimenten

 com al poema 3,que no s'amen perque no volen sofrir, i jo crec que si hi ha amor també hi ha tristesa,com que no hi ha arc de san Martí sense pluja

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.