divendres, 1 de novembre de 2013

Lo procés de les olives

Lo procés de les olives e disputa dels jóvens i dels vells. Fet per alguns robadors avant nomentats. E lo sompni de Johan Johan

Aquesta obra va ser escrita per diferents autors, com ara Bernat Fenollar, Joan Moreno i altres no tan coneguts. 

La seua edició es va fer a València en 1497 per Lope de la Roca , a Barcelona en 1532 per Carles Amorós i altra vegada a València en 1561 per Joan de Arcos.

Aquesta obra es crea a partir de la utilització d'una sèrie de paraules que funcionen com a mots rima en tota la composició, el primer introdueix la composició explicant que no hi pot haver home gelós d'ells dos. A l'obra ell li pregunta com pot menjar olives i traure de la closca els caragols ara que no té genives. Moreno li contesta en clau eròtica i comença a parlar de la seua potència sexual, encara gran. Fenollar dubta d'aquella potència i considera el seu amic com un corcat pinyol. Moreno insisteix en la seua postural. Fenollar li recorda que passada la seixantena l'home ha de deixar-se d'amors. Tanmateix Moreno insisteix amb arguments , com que les dones, , prefereixen homes grans, quan Fenollar li diu que els prefereixen joves, i d'altres, fins que Fenollar recorda que s'ha de riure i gastar burles de manera temprada, i cal cessar ja aquell joc. Moreno li dóna la raó i li diu que només ha debatut amb ell per seguir el joc, que està lluny d'amar dones d'amor tan obscura.
Aquesta prosa es tracta d'una composició de caràcter culte escrita en la variant valenciana de la segona meitat del segle XV i revela un model lingüístic acurat i homogeni. El tema tractat, les imatges i els dobles sentits que contínuament apareixen en el text no modifiquen aquesta opció lingüística. De fet, hi trobem solucions que apareixen en altres obres del mateix Fenollar, com també en altres autors del XV.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.