dissabte, 21 de desembre de 2013

Comentari de text: "L'alletament dels fills" de Sant Vicent Ferrer

 
Sant Vicent Ferrer va nàixer a València al 1350 i va morir al 1419. Va ser un frare predicador que va estudiar a les millors universitats i que va ser molt conegut durant l'època principalment gràcies a la representació dels seus sermons al carrer per a convertir gent al cristianisme. El fragment que vaig a comentar és un dels seus sermons més famosos. i que està recollit al nostre llibre de literatura "Les veus del temps".

En aquest sermó, San Vicent Ferrer intenta convèncer a la gent (text argumentatiu) sobre diversos aspectes relacionats amb l'alletament del fills principalment. Primerament, ens diu que Déu li ha donat les mamelles a la dona única i exclusivament per a alletar al fills. A continuació, ens diu una teoria seua en la que ens diu que els xiquets que mamen més llet seran més forts quan siguen adults. Finament llança l'última idea, en la que diu que durant el període en el qual el fill beu la llet de la mare, el marit i la muller no poden fer ús de matrimoni.

Al ser un sermó, està clar que Sant Vicent Ferrer utilitzava un registre col·loquial, ja que els tenia que recitar oralment i també perquè el recitava al poble pla, on la majoria de la gent no sabia ni llegir ni escriure. Però també té alguna part en la que l'autor utilitza un registre literari, per exemple, quan conta la història dels dos fadrins que beuen diferents quantitats de llet. També influeix molt l'època. Sant Vicent Ferrer va viure als S.XIV i S.XV on s'utilitzava un valencià diferent a l'actual, un valencià molt antic. Té un estil propi dels sermons de l'època, el text es centra en argumentar les qüestions recitades, e inculcar les idees que Sant Vicent Ferrer volia transmitir. Per a ressaltar alguns mots destacaria "putes" i "que porcàs", clars exemples del registre col·loquial que s'utilitza al text.
 
Llegint el text, es veu que l'autor era un home amb un gran esperit i que confiava en les seues idees. Per això, i per més, Vicent Ferrer va ser molt seguit durant la seua vida i molt famós. Els destinataris era la gent normal del carrer (el poble pla), que quan volien prendre un poc de saviesa, anirien a vore un sermó de Sant Vicent Ferrer. L'època, coneguda gràcies als llibres, va ser entre els S.XIV i S.XV.
 
Per finalitzar el meu comentari, diria que els sermons de Sant Vicent Ferrer són molt pareguts als discursos polítics de l'actualitat. Els dos intenten convèncer-nos de les seues idees. L'única diferència es que el fi dels polítics és que els votem, en canvi, Sant Vicent Ferrer solament volia guiar-nos en la nostra vida ajudant-nos i donant-nos consells amb el seus sermons.
En la meua opinió, aquest sermó és molt complet i mostra perfectament les idees de Sant Vicent Ferrer, sobre el tema tractat (l'alletament dels fills).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.