dijous, 19 de desembre de 2013

Comentari de text: "L'alletament dels fills"

'L'alletament dels fills' de Sant Vicent Ferrer
Vicent Ferrer va nàixer a València l’any 1350 i va morir l’any 1419. De jove, Vicent Ferrer va ingressar en l’ordre dels pares predicadors. Estudià a les millors universitats de l’època i va ser conseller i confessor dels membres de la família reial. També va ser un dels compromissaris del Compromís de Casp. Ferrer era conegut sobre tot per predicador, encar que ell no va escriure cap sermó sino que els van fer una serie de reportadors. Algunes de les seues obres son ‘Visió de la mort’i ‘El judici final’.

El fragment ‘L’alletament dels fills’ és un sermó en el qual la tesi que defensa Ferrer en aquest fragment és que les dones sols tenen mamelles per a donar la llet al seu fill, i no per a practicar el sexe.
Vicent Ferrer diu que les dones han d’anar tapades, sense mostrar res, llevat de les que estàn criant, també diu que els fills tenen que estar nou mesos dins del ventre de la mare i que si hi ha dos fills, el que bega llet durant tres anys, estarà més fort que el que no ha pres gens de llet de la seua mare. A més diu que per aquesta cosa, la mare no te que tenir relacions sexuals amb el marit, perque si no, diu que els fills no creixeràn del tot bé.

Tots els sermons de Vicent Ferrer constitueixen una font molt important de la parla col·loquial de l’època. Ferrer utilitza moltes paraules del registre col·loquial perquè la majoria de la gent no sabia ni llegir ni escriure, per la qual cosa no entendrien el sermó si Ferrer parlara en un registre molt culte. Algus mots col·loquials són: com putes, mamelles, ixen lleganyoses i expresions com: Ooh, que porcàs!

Els destinataris dels sermons i les predicacions de Vicent Ferrer són les persones dels poble pla, sense estudis, que no saben llegir ni escriure i Ferrer els dóna uns consells per tal que la gent sàpiga el que és correcte i el que és incorrecte a aquella época. Avui dia sols és comú trobar sermons a les esglésies, encara que no parlen dels temes de l’época actual com feia Ferrer.

 Concluint, aquest texte continua sent propi de la poesia medieval, i encara que aquest fragment no hi presenta una misoginia clara, si que continua dient el que tenen que fer les dones, com si elles no tingueren voluntat pròpia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.