diumenge, 22 de desembre de 2013

Comentari d´un text en prosa

"L´alletament dels fills" de Sant Vicent Ferrer

Sant Vicent Ferrer va nàixer a València e ingressa jove a l´ordre dels dominicans. Fou conseller i confessor de diversos membres de la familia reial. S´involucrà en qüestions candents de l´época, com el Cisma d´Occident. També fou un compromissari al Compromís de Casp. Per la seua vida religiosa, i cristiana, va fer diversos sermons, els cuals pareix que els es van escriure uns reportadors, els quals transcrivíen tot el que deia Sant Vicent Ferrer.
Aquestos sermons gaudeixen d´un ric léxic, moltes alusions a fragments de les Sagrades Escritures i recursos per atraure l´atenció. Els sermons estan formats per: una enunciació en llatí del sermó; rés d´un avemaria; introducció del tema i explicació i desenvolupament d'aquest.
El fragment que estem comentant pertany al gènere del sermó, un text de caracter religiós que te com a funció influïr als feligresos. El tema que tracta el fragment va sobre com ha de ser la criança dels fills de la forma més correcta possible. També defensa una tesi, per la cual les dones han de mantindre´s lo mes pur possible abans del naiximent de la criatura, i argumentant que aquestos mals hábits poden transmitirse a ells.
En aquest text, destaquen molts mots de caràcter vulgar, com ara putes , freixures o porcás, que poden pertanyer a la varietat histórica medieval. També aquestos mots podien pertànyer a la varietat sicial del poble pla, ja que amb aquestos mots es podía captar millor l'atenció.
Pel que fa a l´estil, es tracta d´un text de caràcter oral, ja que amb aixó la gent es podia mostrar més intressada, argumentatiu, i de caràcter religiós. També hi destaca certa imperativitat, ja que Sant Vicent vol que les dones feren un tipus maternitat, per dir-lo d'alguna forma.
 D´altra banda, tenint en compte les característiques dels sermons, m´imagine a un autor molt religiós, amb una gran cualitat per a la oratória i amb certa artificialitat. Pel que fa als destinataris, poden ser gent de carácter molt religiós, amb una gran fe religiosa i una  forta creencia en la fe cristiana. També pense que l'época  siga propera a l´edat mitjana, per la forta religiositat del text.
Finalment vull destracar que a vui dia també existeixen els anomenats sermons, peró aquestos no tenen la mateixa intenció persuasiva com el del fragment, aunque comparteixen les mateixes característiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.