diumenge, 22 de desembre de 2013

"El perill de les romeries", un sermó de Vicent Ferrer

Vicent Ferrer va nàixer a València al segle XIV i va tenir una formació intel·lectual important, adquirida en les millors universitats de l’època. Va treballar per la família reial i per altres personalitats importants de l’època. Però és conegut per la seua faceta de predicador. I els seus sermons constitueixen una font importantíssima de la parla col·loquial de l’època.

Uns dels seus sermons és “El perill de les romeries”, serà el que comentaré.

El perill de les romeries pertany al gènere oral dels sermons. El tema és el perill de les dones a les romeries. I la tesi de l’autor serà mostrar que les romeries no són llocs adequats per a les dones.

Al principi del fragment del sermó l’autor ens dóna un consell amb l'exemple de la verge Maria: que sobretot les dones no vagen a les romeries, ja que moltes hi han anat verges i n'han tornat putanes.

Després ens posa un exemple basat en la seua experiència. Un dia va anar a un hostal i la senyora li va dir que el dia anterior va haver-hi una romeria i tots van dormir revolicats a la pallissa.

El fragment termina dient que les romeries les havia de fer cada un a la seua casa.

Aquest sermó ha sigut adaptat perquè siga més senzill de llegir als adolescents d’ara ja que estava referit a la gent, prioritàriament dones, del segle XIV i la seua funció era recordar que les romeries no eren moralment acceptades per la religió i convèncer a les dones perquè no anaren.

Al fragment de Vicent Ferrer podem veure com l’autor vol arribar al públic amb un llenguatge senzill, utilitzant preguntes per tal que la gent intente trobar la resposta i després les contesta per evitar una diversitat d’opinions entre la gent que l’escolta. Amb açò veem que vol simular una conversa i que ho aconsegueix.

Aquest fragment, en la meua opinió, es pareix a “Finis Mundi” escrit per Laura Gallego Garcia. En aquest llibre a les dones joglaresses se les considera putanes com a les que van a les romeries, segons diu el fragment. Però hauria de llegir-lo sencer per poder estar-hi segura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.