dilluns, 23 de desembre de 2013

El seté manament: no faràs fornicació

Aquest fragment va ser escrit per Vicent Ferrer, va néixer a València i jove ingressa en l'ordre dels dominicans, va ser conseller i confessor de diversos membres de la família reial. És molt conegut per la seva faceta de predicador, hi ha molts textos recopilats sobre els seus sermons ja que recopiladors els transcrivien. Tots mantenen una estructura fixa: en llatí del sermó, interès d'un avemaria, introducció del tema i explicació a fi d'desenvolupà-ho, com a finalitat tenia cridar l'atenció del públic, utilitzava: gesticulació, modulació de la veu ... Una bona mostra d'aquella oratòria són Visió de la mort i El Judici final. Els sermons constitueixen 01:00 part importantíssima de la parla col · loquial.
El genero literario que utiliza son el sermons y el tema es narrativo , parla sobre el septimo mandamiento en el que no podran fornicar ya que sera pecado entre soltero y soltera, adulterios , incesto y con parientes. Tendran que esperar como la virgen Maria y solo podran si son marido y mujer.
He trobat uns quants mots com fornicació, pecat  de la luxuria forma part del registre cult  i també he trobat uns  tecnolectes com "jaure" (tenir relacions sexuals) i "coneixer" (Tenir relacions sexuals, però mes en sentit bíblic).
Doncs Vicent Ferrer era un home que des de petit li han ensenyat que tot el que posa en la Bíblia és en el que s'ha de creure que és tot veritat, té molta fe en l'església, tots els que l'han escoltat predicant li hauran fet cas pensant que és tot veritat i si no compleixen el que diu el senyor aniran a l'infern i en aquella època la majoria de la gent no sabia llegir ni escriure i es pensaven que era un home sàvi i li feien cas.
Jo ho relaciono molt amb l'actualitat, les persones ja no creuen tant en la Bíblia, ja que hi ha altres religions mes i no són tan creients com abans. No compleixen el sermo que cita Vicent Ferrer al llibre. Aquest fragment em a agradat molt perquè parla sobre una cosa que abans era dolent si es realitzava i ara a canviat totalment ja que la gent parla com si res i no té por de les conseqüències que se citen en la Bíblia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.