dilluns, 23 de desembre de 2013

El seté manament: "No faràs fornicació"


"No faràs fornicació" és un sermó de Sant Vicent Ferrer que apareix en Les Veus del Temps (p. 114 i 115)


Vicent Ferrer va nàixer a València al 1350 i, jove, ingressà en l'ordre dels frares predicadors. Fou conseller i confessor de diversos membres de la familia reial, s'imbolicrà en el Cisma d'Occident, on va ser partidari enfevorit del papa d'Avinyó i també fou un dels compromissaris del Compromís de Casp, on va elegir a Ferran d'Antequera. Es més conegut per la seua llavor com a predicador, com tal, ell no va escriure cap dels sermons que donà, però va tindre reportadors que els van transcriure amb molta fidelitat. 

Aquesta versió reduïda que hi apareix a las página 114 de Les Veus del Temps ens dona l'idea principal de la versió original que, evidentment, es més extensa. L'estil o gènere d'aquest sermó es argumentatiu, però també vol donar una instruccións de com modificar la conducta moral de l'época a la vegada que vol persuadir de que el que está diguent es veritat.

Vicent Ferrer diu que  la fornicació es un dels pecats provocats per un altre pecat més petit, la luxúria, que com tots els pecats, també es castigat per Déu ja que, per la seva causa, dona lloc a altres pecats més importants com l'adulteri i l'incest. Destaca que la luxúria a part a la permesa per la religió (plaer de la carn entre marit i muller o amb finalitat reproductiva) porta a la condemnació. Possa a Jesucrist i a la verge Maria com exemples clars del cumpliment de mantindre allunyat aquells pensaments. Aconsella seguir el seu exemple per a mantindre no tan sols el corp, sino que també la ment en un estat pur, ja que amb aquest seguiment, cumpliríem la voluntat de Déu.

La conclusió d'aquest sermó es: fer la voluntat de Déu evitant els pensaments luxuriosos per no fer la fornicació i caure en un pecat greu. Ferrer consegueix amb aquest tractament col·loquial acostar-se al seu públic, que en ocassions, no eren creients, fent-lo oralment, la transmisió del seu missatge es directe i dona lloc a una interpretació única de la paraula de Déu que  persuadeix a fer la seua voluntat.

Els receptors d'aquest missatge van ser la gent que no sabia llegir la Biblia, heretges, no creients, poblerins etc. amb la finalitat de fer entendre la paraula de Déu sense cap dubte o cap interpretació amb ambigüetat o contradictoria, però també vol fer que la gent es faça religiosa o retornara a ser-ho donada la situació de l'época. En mi opinió, el sermó preten modificar el comportament de la gent mitjançant la intimidació fent creure a la gent que si no cumpleixen els manaments estarien destinats a una vida condemnada eternament al dolor de l'ifern, i ofereix l'unica solució possible, el cumpliment i la creença de la paraula del Senyor. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.