dilluns, 23 de desembre de 2013

Ferrer: "No faràs fornicació"


San Vicente Ferrer
L' autor daquest fragment que he llegit s'anomena Sant Vicent Ferrer: va naíxer a valéncia, va ser uns dels predicadors mes importants de tots el temps, ja que el no va escriure ningú el que feia era propagar-los, ja que la gran majoria del poble no savia ni llegir ni escriure. El seu punt de vista, era que proposava l'abstinència sexual després del part, preferiblement tres anys despres, com va fer santa Anna, tenía els costums de citar els versicles de la Bíblia en llatí i després fer-ne una traducció mes o menys aproximada a la nostra llengua.

El fragment de Ferrer parla d'un gènere en el qual aborda Sermons, és un text narratiu i el seu  tema; parla doncs que és un pecat molt gross en fer l' ús de l'acte sexual solter amb soltera, padrins amb padrines, parents amb parents... el nostre autor propaga per tost el puestos que sols poden jaure els que estan casats (dona i marit), i dona a entendre que el qui faja aquest pecat anira al infern sense ningun dubte i dona exemples de Déu i el seu fill. I sols defensa per damunt de la seva vida lo que diu l'església i la Bíblia.

Alguns tecnolectes o expressions que destaquen son: jaure (tenir relacions sexuals), que la muller estiga prenyada (en aquest mot conta que hi ha que respetar a l'adona quan esta en l'época de tindre el fill), conéixer (que en sentit bíblic significa "tenir relacions sexuals") i ''Auesta és la voluntat Déu, que cadascú conserve el seu cos pur'' es un fragment que té un registre cult ja que Vicent cita textualment lo que diu en el Nou Testament, concretament a la Primera carta als Tessalonicencs (capítol 4, versicle 3).

A l'autor San Vicent Ferrer me l'imagine un home molt xapat a l'antiguitat, que té molta fé en el cristanisme, que no tolera res que no estigui en la Bíblia o en el que li hagen dit en l'esgésia, i els seus destinataris pense que alguns són cristians perquè en la seua família l' ho han estant passat de generacións en generacións, peró altres com la majoría no eren gens culta, doncs feien cas aquest home perquè pensaven que savia molt de la vida ja que havia llegit molt... i en aquella época jo crec que cuasi tot el mon teníen que fer cas a lo que li deien, i el que no el feia i pensava el propi i teníen les seves propies idees el tomaven com un judes, ja que teníen una mentalitat molt tancada.

Jo pense que aquest fragment es relaciona molt poc en l'actualitat, perqué hi ha molt poca gent que esta seguint estrictamennt lo que diu la Bíblia o l'esgésia i com cada persona es lliure de fer o pensar qualsevol cosa, doncs cada persona pot tinre la seva fé o creure en els seus ideals i fer l'us de la fornicació quan vulga i amb qui vulga.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.