dilluns, 23 de desembre de 2013

L'alletament dels fills, Sant Vicent Ferrrer

Vicent Ferrer va nàixer a Valéncia el 1350. Va rebre educació en les millors universitats de l'època. Encara que fou un home molt culte, que participà al Cisma d'Occident i al Compromís de Casp, se'l coneix pels seus sermons. Aquests textos constitueixen la mostra més important i valuosa de l'oratòria de l'època. Ara veurem un dels seus sermons més importants.
Comença el sermó mostrant la funció biològica de les mamelles i es queixa que es mostren en públic. Després argumenta que marit i muller no han de tindre relacions sexuals mentre hi ha un fill mamant ja que pot generar un fill que mame bona llet i un altre de roïna. Finalment, denuncia que inclús el marit té relacions amb la dona abans de missa.
Aquest fragment és un sermó. Es un text oral que está transcrit, que argumenta la seua tesi i té un públic d'oients. La tesi que defensa és la no utilització de les relacions sexuals maritals quan una dona està alletant un fill. En els seus arguments mostra que per a seguir l'exemple de la Verge cal alletar els fills durant 3 anys. A més els germans que s'alleten alhora, l'un ix fort i l'altre débil.
Al ser un sermó destaca les apel·lacions al receptor (''Però, tu, com ho fas?''), Interjeccions (Ooh, que porcàs!), modalitats oracionals exclamatives i interrogatives. Aquest, a més, és un fragment conversacional per la utilització dels elements abans destacats.
Té característiques pròpies de l'obra a la qual pertany. Té una funció d'adoctrinament, dirigit al poble pla, amb apel·lacions a un públic, imitant la parla col·loquial. Aquest text és propi per a persones de l'eda mitjana que no sabien llegir.
Finalment, he de dir que m'ha sorprés l'estil tan directe del narrador cap al públic i la utilització d'un vocabulari tan col·loquial per part d'un sant. Aquest model de vida que predica és semblant al que tenen les persones de l'Opus Dei, el grup més reaccionari de la religió catòlica en l'actualitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.