dijous, 19 de desembre de 2013

Primer comentari de text de la segona avaluació

Aquest és el llibre d'on he fet el comentari de text d'un fragment de Sant Vicent Ferrer.

Sant Vicent Ferrer va nàixer a València. Fou conseller i confessor de diversos membres de la familia reial. És més conegut per la seua faceta de predicador. Encara que probablemente ell no escrigué cap sermó, ens n’han arribat moltes recopilacions, elaborades per uns incansables reportadors que transcrivien els seus sermons.Tots els sermons mantenen una estructura fixa: enunciació en llatí del sermó; introducció del tema, i explicació i fragmentació a fi de desenvolupar-lo.Una bona mostra és el fragment que he elegit jo que es diu “El seté manament: no faràs fornicació”. Els sermons de Sant Vicent Ferrer constitueixen una font importantíssima de la parla col·loquial de l’época.

El génere literari d’aquest fragment és un sermó i amb açó preten convencer als oients.El tema és “el seté manament”.Tracta sobre que Déu tan sols veu bé la fornicació si és entre marit i muller, tota altra relació fora d’ací és pecat.I que la voluntat de Déu és que cadascú conserve el seu cos pur.

Podríem destacar mots com “jaure” que forma part d’un registre culte i significa “tenir relacions sexuals”.

M’imagine un autor masclista, que creu en Déu però que per molt que vaja predicant pel món després ell farà el que li done la gana. I uns destinataris incults que es creuen tot el que els diuen.

Al llegir açó el primer que em ve al cap per a relacionar-lo és la Biblia perquè predica la paraula de Déu; també amb moltes sèries de televisió que tracten de mostrar-te com era la vida i els costums en el passat, encara que pense que tot devia ser aparença. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.