diumenge, 22 de desembre de 2013

Sant Vicent Ferrer: "El perill de les romeries"

1.- L'autor d'aquest text és Sant Vicent Ferrer (1350-1419). Va nàixer a València i va ingressar a l'ordre dels dominicans. La seua formació li va permetre ser conseller i confessor de la família reial. Fou conegut per ser predicador i per les recopilacions que els seus reportadors van transcriure de la seua oratòria.
"El perill de les romeries" es troba dins de "les veus del temps". Es tracta d'un fragment de sermó i per això no conté l'estructura fixa dels seus textos (encunciació en llatñi, rés d'un avemaria, introducció del tema i explicació i fragmentació per a desenvolupar-lo).
2.- Es tracta d'una narració que pertany a un sermó. El tema és la precaució que cal tindre a les romeries. Els principals esdeveniments relaten una conversa entre l'autor i l'hostalera. Aquesta li conta que la nit anterior a la seua arribada hi va haver molta gent a l'hostal i tots van dormir revolicats.
La tesi de l'autor defensa que les dones no vagen a les romeries ja que poden honorar a la verge sense eixir de la seua cambra per a no patir riscos. Entre els arguments que s'hi donen está la conversa amb l'hostalera.
3.- Ja que es tracata d'un sermó i Vicent Ferrer destacà per el seu llenguatge cercà al públic tan sols trobem dos expresions col·loquials: "tornar putanes" i "tots revolicats", per a guanyar-se a la gent.
L'estil del fragment és directe encara que utilitza una história però dixa clar el fet que les dones han de guardar-se i per això no han d'anar a les romeries.
 Les principals característiques de la seua obra es poden observar per l'estil directe, la temàtica religiosa, etc. Encara que no trobem l'estructura fixa dels seis textos ja que es tracta d'un fragment.
4.- L'autor deu ser un capellà o predicador, el qual és culte i savi que es dirigeix a uns destinataris religiosos entre els que hi havia dones, ja que es consell sobretot per a elles.
L'època devia ser al segle XV on estava malament vist que les dones no es guardaren per al matrimoni.
5.- Les romeries es poden comparar huí en dia amb esdeveniments religiosos com pot ser la visita del Papa a algún lloc o el pelegrinatge.
En la meua opinió no crec que aquest text siga actual ja que no hi ha tanta gent religiosa i a més ja no està tan mal vist el no guardarse per al matrimoni, sobretot perquè molta gent ja ni es casa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.