dilluns, 23 de desembre de 2013

Sant Vicent Ferrer: El perill de les romeries

Sant Vicent Ferrer (1350-1459) va nàixer a València i ingressà a l’ordre dels dominicans. Es tractava d’un home intel·lectual i amb bona formació. Això li va permetre ser conseller i confessor de la família reial, a més es va infoluclar en cuestions de l’epoca. Encara que ell no va escriure cap sermó, aquestos van ser recopilats pels seus reportadors. 


Els seus textos tenen una extructura fixa: enunciació del llatí del sermó, rés d’un avemaria, introducció del tema i explicacio i fragmentació per a desenvolupar-lo. A més, contenen gran varietat de recursos per atraure l’atenció del public com son la gesticulació, modulació de la veu, us d’onomatopeies etc.

El gènere literari és una narració d’un fragment d’un sermó. El tema és la precaució que s’ha de tindre per a guardar-se’n. Els principal esceveniments que és relaten tracten d’un capellà fent un sermó en el qual conta la conversa que va tindre amb l’hostalera. Aquesta li diu que la nit anterior va anar a l’hostal molts homes i dones i van tindre que dormir tots junts. 
La tesi que defença Sant Visent Ferrer és que les dones han de guardar-se i no exposar-se a perills innecesaris. 

Sant Vicent Ferrer utilitzava un lenguatge col·loquial per que tot el public pogera entendrel. Per aixó, trovem al text expresions com “i van anar verges i van tornar putanes” i “tots revolicats”. 
Les principal caracteristiques de la seua obra no podem trovar-les ja que és tracta d’un fragment que probablement pertany a la cuarta part de l’estructura fixa que lla hem comentat (la explicació i fragmentació per a desenvolupar el tema).

L’autor es un capellà del segle XV. Crec que seria un home culte però que sapia que per a que la gent de l’epoca li entengera havia de parlar amb un registre col·loquial. Es tractava d’un home religios que no volia que les dones pecaren ja que no es pot mantindre relacions sexuals abans del matrimoni. Els destinataris serien religiosos que es trovaren a l’esglesia i cregeren en la importacia de guardar-se’n per al matrimoni. 

En la meua opinió, no es un tema d’actualitat ja que huí en dia molta gent no creu en deu, inclus hi ha gent que creu en deu peró no compartis les creencies al voltant de la vergenitat. Per altra vanda m’ha agradat el text ja que utilitza un llenguatge sencill i col·loquial 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.