dilluns, 23 de desembre de 2013

Sant Vicent Ferrer: "No faràs fornicació"

Vicent Ferrer (1350-1419) va nàixer a València i de ben jove ingressà en l'ordre dels dominicans o frases predicadors. La seua professió fou conseller i conessor de diversoso membres de la família reial. S'involucrà en les qüestions de la seua època, com el Cisma d' Occident. Els seus textos constitueixen la mostra més important i valuosa de l'oratòria de l'època on teníen una estrutura fixa.

Aquest fragment parla d'un gènere narratiu ja que ens està informant de com eren les complicacions per a tindre un acte sexual. El tema d'aquest fragment es el pecat de fer l'acte sexual entre familiars, solter o soltera... sols podiend gaure de plaer les persones consagrades en matrimoni (marit i muller).

En el primer paràgraf d'aquest fragment parla de la presencia de Déu on ell com ser suprem i tot poderós va ficar ell unes normes on va destacar el no tindre actes sexuals després de contraure matrimoni, si no obeies eixa norma estaries condenat a estar en el "hades" o infern.
En el segon paràgraf es fica en dubte la fidelitat de Jesucrist cap a  les normes implantades per Déu, els teòlegs van afirmar que si.
En el tercer paràgraf d'aquest fragment ens informa que la terra s'hauria d'afonar per fer aquest pecat.

Algunes expressions que destaquen són: jaure (tindre actes sexuals), conéixer (en sentit bíblic "tindre relacions sexuals" ) , padrins amb padrines (en l'Edat mitjana era considerat un pecar d'incest les relacions sexuals entre els padrins i les padrines) ,  "aquesta és la voluntat de Déu, que cadascú conserve el seu cos pur" (en aquest fragment cita el versicle 1Te, 4,3 de la Primera carta als Tessalonicencs) .

L'autor d'aquest fragment, San Vicent Ferrer l'imagine com un home molt tancat a l'antiguitat, amb molta fé en el cristianisme, on no tolera res que no estiga en la Biblia, els fragments que apareixen en les veus del temps com; El perrill de les romeries, El matrimoni de Santa Caterina, etc. jo pense que era per a que anaren passant de generació a generació de nevot, a nevot, de pare a pare, de mare a mare.... per a que aixina tots coneguérem aquestos textos on ensenyen pecats, histories... relacionades amb la creencia de Déu, també pense que en eixa época més de una persona li haguera volgut escoltar-lo parlar ja que en eixa época les persones aixina eren molt sabies.

Aquest fragment de Sant Vicent Ferrer esta poc relacionat en l'actualitat, ja que n'hi ha molt poca gent que siga católica i que fagen a peu de lletra el que fica en la Bíblia o l'església. En l'actualitat és fica en dubte la creencia de un ser tot poderós per això la gent fa lo que li vinga al cap i es coscient del que fa i pot fornicar o fer l'acte sexual quan, com i amb qui ell/a vulga.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.