diumenge, 12 de gener de 2014

Blandín de Cornualla, ''El desencantament de la donzella''

El fragment que vaig a comentar pertany al llibre de Blandín de Cornualla, i és ‘’El desencantament de la donzella’’. Aquesta novel·la és d’autor anònim, encara que es creu que l’autor fou d’origen català. Consta de 2.394 versos octosíl·labs apariats i va ser escrita en occità. El Blandín de Cornualla narra les aventures de dos caballers, primer junts i després separats. Presenta una estructura en que predomina l’acció i escasseja la descripció. Aquest llibre és propi dels llibres de caballeries amb elements de la rondallística popular.

El fragment conta com Blandín va desencantar la donzella. Per a fer aixó va agafar l’ajuda del donzell, el qual li va dir que per a desencantar la donzella hauria de matar una gran serp, un feroç drac i un malvat sarraí, agafar l’astor i tornar-li'l. Quan va matar a la serp i al sarraí, aquest últim trencant-le una dent, va agafar l’astor, va matar el drac que estava dormint i va donar l’astor al donzell, que va despertar la donzella.

Com que és un text adaptat no es presenta en vers. Aquest fragment, com que es transmitia de manera oral, no presenta paraules cultes, per la qual cosa no és complicat d’entendre’l. Com he comentat abans, és un fragment propi dels llibres de caballeries per aixó no hi presenta descripcions extenses i es basa sobre tot en narrar l’acció. El registre és col·loquial, perqué tot el món el puga entendre’l.

L’epoca d’aquesta obra és el final del segle XIII o el XIV perqué es transmitix de manera oral i a més, perque és una obra de caballeries. Els destinataris d’aquest tipus de llibres eren les persones del poble pla; una persona a la plaça del poble llegia aquestos llibres a la gent perqué la majoria no sabia ni llegir ni escriure.

Com a conclusió, aquest fragment m’ha paregut molt bó perquè no parlava molt de l’amor cortés encara que fora a rescatar la seua amada, sinó que l’enfocava més de cara a l’acció. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.