diumenge, 12 de gener de 2014

Comentari de text de la prosa medieval: “Declaració d’amor amb l’espill”

                                                         JOANOT MARTORELLEl fragment que vaig a comentar és “Declaració d’amor amb l’espill” (Cap. CXXVI-CXXVII) de l’obra Tirant lo Blanc de Joanot Martorell. La seva naixença se situa entre el 1413 i el 1415 a la ciutat de València segons l'historiador Jaume Chiner però concretament a Gandia. Cal destacar que Joanot Martorell va viatjar molt, sobretot a Anglaterra, on va conèixer la vida cortesana i molts cavallers de l'època. També va conèixer molts llibres que més endavant seran la seva font d'inspiració. També anà a Portugal on va conèixer l'infant Ferran fill del rei de Portugal, al qual li dedica la seva novel·la Tirant lo Blanc. L'any 1454 viatjà a Nàpols per ajudar a Alfons el Magnànim. El 2 de gener de 1460 va començar a escriure Tirant lo Blanc, morí sense acabar la novel·la el 1468 a València sense descendència.

Aquest fragment tracta sobre que Tirant va anar a l’església a fer la segua oració i l’emperador li digué que manara a les galeres partir ja cap a Xipre.Quan Tirant va a anar la princesa el va vore i va manar a Diafebus per a que li diguera a Tirant que després de dinar anara de seguida a parlar i ballar amb ella.Ell arribà i es possà a ballar amb la princesa davant el rei i quan el rei es retirà a la seua habitació ells don es sentaren en una finestra a parlar.Començen a parlar i la princesa vol saber a qui ama Tirant i ell saca un espill i li diu que la imatge que va a vore pot donar-li mort o vida.

És una novel·la tancada, discursiva i lineal, amb una trama temàtica i argumental un conjunt en què l'autor fa una barreja, fets de la realitat, la història, la imaginació o la literatura viscuda per uns personatges vius i complexos.D'altra banda, l'estil respon al to dels episodis, des del to greu i seriós de les escenes cavalleresques, militars o lletres de batalla, fins al viu, fresc i intencionat dels episodis vius i eròtics.


En conclusió, aquest fragment narra una situació amorosa, entretinguda als ulls del lector i que et fa voler continuar llegint más.Es una bonica forma de declarar-li el teu amor a algú.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.