diumenge, 12 de gener de 2014

Comentari de text de prosa medieval: Blandín de Cornualla

Blandín de Cornualla

"El desencantament de la donzella"

Aquest fragment pertany a una obra anònima amb el títol "Blandín de Cornualla", el cual es de carácter cavalleresc i que representa la clásica trama d´un cavaller que anà al rescat d´una donzella. El text presenta les principals característiques dels textos cavallerescos, amb un cavaller que s´enfrenta a diverses criatures i monstres, en llocs fantástics i amb la temática de l´amor purament estétic entre el cavaller i la donzella. També apareixen una lleu caracterització de l´autor de cert "odi" al món turc, representat amb una batalla amb el sarraí i les escenes épiques que fá el cavaller als enfrontaments.

El fragment tracta una aventura que viu una cavaller, on una donzella va ser encantada i encerrada dins un castell. El cavaller, que al conte rep el nom de "Blandín", li la estava cercant, i un donzell li la va mostrar, cosa va fer al cavaller enamorarse de la donzella. Tot seguit, el donzell li  va explicar com podría desliurar-la del seu encantament. Per a fr-lo, hauría d´aconseguir un astor blanc que hi havia al castell, per per aixó hauria d´enfrontar-se amb tres criatures. La primera era una serp, la cual  va matar atravessant-li el cap amb l´espassa, la segona era un drac, que en principi el va evadir sense despertar-lo, pero que finalment el despertà i  l´assasinà travessant-li la gola i l´última era un sarraí encantat amb l´ínmortalitat, el qual tan sols en derrotà trencant-li un dent. Finalment, va conseguir l´astor i desencantà la donzella.

L´estil del fragment es molt descriptiu, predominant sobretot les descripcions dels moments épics dels enfrontaments o la descripció que fa del castell i la donzella, i romàn gran sobrietat i correció a l´hora d´explicar els fets. Les exclamacions i els diálegs son molt abundants, com també l´ús d´adjectius. Pel que fa a la llengua, el fet d´estar traduïda de l´occità fa millor l´entendiment del text, llevat d´algunes paraules cultes com ara "goig", "escometé" o "nafrat".

Per a conclure, he de dir que m´ha paregut molt interessant ja l´historia conté molta acció i escenes amb molta heroïcitat. També es pot dir que l´argument es pot comparar, sobretot, amb els contes infantils sobre cavallers, ja que ambes mantenen la mateixa trama del cavaller rescatant a la princessa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.