diumenge, 12 de gener de 2014

"Curial i Festa arriben a un monestir de monges": comentari

El fragment que comentarem és una part de l'obra anonima "Curial i Güelfa" , es la part on Curial i Festa apleguen a un monestir on hi han monges. Com ja he comentat abans aquest fragment es anònim pero tenim la data de quan va ser publicat i per qui, va ser publicada per Antoni Rubió i Luch a l'any 1901 encara que ja es va sentir parlar sobre ell en 1876 quan Manuel Mila i Fonatnals va parlar sobre aquest manuscrit anònim.
El fragment conta la part de l'obra de quan Curial i Festa fan una parada en un monestir de monges, tots dos al entrar son ben rebuts per les monges , aquestes li donen de sopar i també un llit on pasar la nit. Al monestir , amb la arribada de Curial i Festa es provoca una gran espectació al vore un cavaller tan bell com Curial i una donzella tan bella com Festa, al llarg de la nit Festa i les monges parlen entre elles i es on Festa li diu a les monges que no es la prometida de Curial , les monges es sorprenen i li fan de rabiar a Festa dient-li que Curial es el seu prometit pero hi ha una monja en concret que afirma que entre Curial i Festa hi ha alguna cosa mes. Festa es sorprés per la reacció de la monja i li pregunta a la priora qui es . Finalment el fragment acaba amb Festa descobrint que aquella monja era Joanina de Borbó.

En aquesta part predomina un estil senzill amb paraules que no son complicades de entendre, també es pot comentar que es un estil que es caracteritza per la seua simplicitat i que els seus personatges en concret Festa, tenen un estil propi de gent de classe mitjana , es a dir , que no parlen amb tecnicismes parlen amb expressions que son facils d'entendre. Com a últim detall també es pot destacar que hi ha vocabulari que pertany a l'ámbit religiós com "col·lació" o "priora".
Aquesta obra es del segle d'or pertant la gent que va llegir aquest fragment va ser gent noble i part també de la burgesia que li agradava la literatura cavalleresca que es l'estil caracteristic d'aquest fragment.
En conclusió aquest fragment de l'obra Curial i Güelfa es un fragment sencill amb no molta dificultat a nivell de vocabulari o expressions complicades i també es un text on es pot apreciar la hospitalitat de les monges i el seu sentit de l'humor quan fan rabiar a Festa dient-li que es el seu prometit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.