diumenge, 12 de gener de 2014

"El desencantament de la donzella", Blandín de Cornualla

El fragment que comentaré és ''El desencantament de la donzella'', del llibre Blandín de Cornualla. Aquest és una composició poètica, en la versió original, de 2.394 versos octosíl·labs apariats i escrits en occità. El relat presenta una estructura narrativa pròpia dels llibre de cavalleries amb elements de la rondallística. A més l'autor de l'obra és anónim.

El fragment conta la història d'un cavaller anomenat Blandín que per desencantar  una donzella ha de recuperar un esparver anomenat el Blanc Astor. Aquest està tancat a una torre on és protegit per tres guardians: una serp gegant, un drac malvat i un sarraí. Blandín va a recuperar l'esparver i s'enfronta a les tres feres. A més el sarraí per tal que morira calia trencar-li una dent. Finalment recupera l'animal i l'entrega per desencantar la donzella.

Aquest fragment és un text adaptat per això no presenta l'estil original del text que era en vers. Aquest fragment en comparació amb altres llegits destaca per ser molt fàcil d'entendre i sense mots que calga buscar al diccionari( un o dos com a molt). Presenta una narració pròpia dels llibres de cavalleries, on la característica més important és la narració de fets i no hi ha apenes descripció. En canvi aquesta obra es de tradició oral però no presenta les característiques pròpies( apel·lacions al receptor, inrterjeccions, mots de caràcter col·loquial, etc.)

L'època d'aquest llibre és l'edat mitjana però com que és de tradició oral la data no és exacta (segle XIV). Aquesta obra segueix la tradició de ''Matèria de Bretanya'' on hi ha elements com el rei Artús i la Taula Redona. El públic lector d'aquesta obra eren el poble i era llegida en veu alta pels trobadors en vers.

En conclusió, aquest fragment té en comú, per exemple, amb el Llibre dels fets que la seua traducció al valencià modern el fa molt lleuger per a llegir a més de tenir una sintaxi gens recarregada
que facilita la seua comprensió prou bé. Per a mi és un text molt recomanable per gent interessada a llegir llibres d'aventures.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.