dimecres, 29 de gener de 2014

''El llibre de les bèsties'' de Ramon Llull

Ramon Llull nasqué entre el 1232 al 1235 a la ciutat de Mallorca i va morir el 1316. Va naixer i tingué familia noble, d’origen barceloní. Llull va rebre l’educació d’un caballer i va servir a Jaume II com a senescal. Va començar a escriure poesía de jove, començant amb els poemes trovadorescos i, quan va tindre trenta anys aproximadament, Jesucrist se’l va apareixer en la creu, i va fer que deixara la seua familia i els seus carrecs per a: convertir els infidels i reformar el món cristià, escriure llibres per tal de difondre l’ideal cristià i tornar-lo als seus origens i crear escoles per formar els estudiants de llengues orientals com l’arab. Llull va escriure moltes obres però és molt important per ser el creador de la nostra llengua literaria. 
Les obres més importants de Ramon Llull són: el ‘’Llibre d’Evast i d’Aloma i de Blanquerna, son fill’’ que narra la vida de Blanquerna i l’obra la ‘’Vida coetània’’ que és una biografia del propi Llull en la que aprenem coses sobre la seua vida. Per sense lloc  a dubtes, l’obra més important de Llull és el ‘’Llibre de les meravelles’’, dividit en deu llibres, que narra la historia de Felix que va pel món amb l’intenció d’aprendre dels filòsofs i dels ermitans. El seté llibre, el ‘’Llibre de les bèsties’’ conta, de manera satírica una faula sobre la vida cortesana i sobre el poder, en el que una rabosa tracta de fer-se amb el poder matant el lleó, que és el rei, però finalment conseguixen matar el traïdor conceller.

Ramon Llull va viure al segle XII i principis del XIII. El ‘’Libre de les bèsties’’ fou publicat entre el 1288 i el 1289, a finals del segle XIII. El segle XIII va ser molt important perque després de la mort de Pere el Catòlic, Jaume I va començar l’expansió dels territoris, el que suposar l’annexió de més territoris a la Corona d’Aragó com València i Mallorca, ciutat de naixement de Ramon Llull.

Ramon Llull va escriure el ‘’Llibre de les besties’’ per descriure l’abús que hi ha al poder, aquest llibre té una finalitat moral i alliçonadora, que intenta justificar la concepció aristocrática de la societat i de la política defensada per Llull. Llull intenta transmitir als seus destinataris les seues idees. Els quals, els destinataris de l’obra podrien ser cristiàns o gent interessada en la jerarquía.


La importancia de Llull radica en que fou el creador de la llengua literaria i les seues obres poseixen una sintaxi molt dúctil i flexible. Llull va crear aquesta llengua també per a escriure ciencies, pel que va tindre que crear nous termes. Les obres de Ramon Llull eren molt didàctiques perqué utilitzava dibuixos com arbres o cercles per a facilitar la comprensió al lector.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.