dissabte, 11 de gener de 2014

"Na Mercadena, una dona que esdevé heroïna popular", per Ramon Muntaner

Ramón Muntaner va ser un escriptor i cavaller catalán,Perteneció a una família noble, que havia hostatjat a Jaume I el Conquistador i a Alfons X el Sabio,la seua uvila natal va ser incendiada pels invasors, per la qual cosa Muntaner se'n va anar a vivir a València.
El fragment de Ramon Muntaner parla sobre una dona que va conéixer Ramon Muntaner a qui li cridaven " La Mercadera" ja que tenia una botiga de mercadería,un dia la Mercadera es vist amb un vestit i una espasa i va al seu hort a arreplegar cols , una vegada esta allí escolta un soroll i veu un cavaller Francés a què ataca amb la seua espasa i també ataca al seu cavall i ella li va dir que es rendira o que era mort, així que el cavaller es rendix.

El genere literari del fragment del text és una crònica i el tema principal del fragment és el d'una una dona guerrera.

La tesis del fragment és l'elogi de la dona com a guerrera ja que la Mercadera va ser una molt bona guerra els arguments que ens dona per a explicar  lo bona guerra que es la Mercadera , quan explica com s'equipa amb la seua espasa i el seu escut per a anar a l'hort i quan compte el moment en què ataca al cavaller francés.

A l'hora de parlar del registre d'este fragment utilitza un registre estàndard ja que no hi ha presència de cap vulgarisme però tampoc de cap tipus de paraules difícils d'entendre. hi ha presència del valencià de l'edat mitjana ja que hi ha paraules com "gonella".
L'autor m'ho imagine com un defensor de la dones com a guerrera i recolza la intervenció d'elles en la guerra. els destinataris són aquells habitants del poble que tenen algun acte de misogínia contra les dones, així es donaran compte de la capacitat de les dones per a lluitar.

En l'actualitat este fragment es pot relacionar amb qualsevol dona lluitadora que saca als seus fills avant.
En la meua  aquest  fragment m'agradat molt ja que reflectix una dona guerrera de l'època , com a lluita i el seu valentia ja que en aquella època no era molt comú i normal veure una dona guerrera i capaç de lluitar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.