diumenge, 12 de gener de 2014

Na Mercadera, una dona que esdevé heroïna popular. (Ramon Muntaner)

Ramon Muntaner fou fill de Joan Muntaner i d'una dama de l'aristocràcia militar catalana. Fou un militar, administrador, polític i cronista català, ciutadà de València i ciutadà de Mallorca. Eminentment conegut per ser el redactor d'una de les quatre Grans Cròniques, visqué de primera mà diverses gestes militars dels reis d'Aragó. També fou camarlenc de Jaume III de Mallorca, batlle d'Eivissa i capità d'almogàvers.

En el seu fragment "Na Mercadera, una dona que esdevé heroïna popular", parla sobre una dona de professió mercadera, molt llesta, alta i corpulenta, que va anar a collir cols cuan la host francesa es trobava davant Peralada i cuan va veure a un cavaller francés, ella va agafar la seua llança i espasa i va decidir enfrentar-lo. El caballer es va decidir rendir i la mercadera va recibir dos-cents florins d´or per el caballer i la satisfacció del seu rei.


L´estil es sencill, sense moltes paraules rebuscades, per el seu principi "He de contar-vos un fet extraordinari.." va dirigit al poble pla, per aquest motiu sol utilitzar un llenguatge sencill. Predominen les descripcions. Predominen també els dialegs, l´ús dels adjectius i les exclamacions a mes de preguntes retóriques com "Què us diré?"


He agafat aquest fragment degut a que doncs en aquesta època hi habia molta misotginia per la dona, Ramon Muntaner sempre elogia les dones que van participar en el combat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.