dilluns, 13 de gener de 2014

Na Mercadera, una dona que esdevé heroïna popular (de Ramon Muntaner)

Ramon mutaner va ser fill de Joan Muntaner i d'una dona de l'aristocràcia militar catalana. Va pertànyer a una família molt noble.Va ser moltes coses, una d'elles escriptor molt important i militar, va viure a les ciutats de Mallorca i València. Aquest home era tan conegut per la redacció d'una de les quatre Grans Cròniques. I com que en la seva ciutat on vivía de xicotet va ser incendiada, tota la seva família es van anar a viure a València.

El fragment de Ramon Muntaner conta l'história d'una dona que portava una mercaderia, i un dia va eixir tota vestida de roba de lluita que es veia clarament que era roba dels homens cuan anaven a la guerra, i es va anar a l'hort a collir cols, quan de sobte va escltar unes campanetes que provenien d'un cavaller que estava prop d'aquell hort, i va anar tota decidia a per aquell cavaller françés que li va donar un colp de llança i va caure del cavall, la mercadera li va dir que es rendira o moriría, el cavaller sense poder fer res es va rendir i aquesta es va plenar d'alavançes per Peralda i del rei.

L'estil d'aquest relat es bastant sencill, ja que utilitza una parla molt sencilla per a que els homens i dones del poble l'entenguessin quan siga recitada, hi ha una seria de adjectius, varies exclamacións i el genere és una crònica.

L'època d'aquest relat no es molt antic ja que no diu paraules molt rebuscades i intenta donar a entendre que les dones tambe poden lluitar contra el que se proposen i guanyar fins als cavallers d'altre país.

En conclusió he triat aquest fragment perque m'agrada molt con el autor intenta contar alavançes de les dones i que les dones no son ni meyns ni més que el homens, i que perfectament  la dona pot lluitar contra els cavallers con el homens poden portar una mercadería. I en l'actualitat els perjudicis de les dones i homens s'estan acabant, ja que hi ha un muntó de treballs que avans sols eren dels homens, que hara tambè treballen dones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.