dimarts, 14 de gener de 2014

"Na Mercadera, una dona que esdevé heroïna popular", Ramón Muntaner

El fragment que comentarem és Na Mercadera, una dona que esdevé heroïna popular, que pertany a "La Crònica de Ramón Muntaner", escrita per ell mateix. La Crònica de Ramón Muntaner es la més extensa de totes les cròniques. Aquesta crònica conta els fets que van ocorrer entre 1208 i 1328, durant els regnats de Jaume I o Pere en Gran entre altres.
El fragment que estem comentant parla sobre Na Mercadera, una dona que tenia una botiga de mercaderia a Peralada. Un dia, aquesta dona es va vestir amb un vestit d'home, va agafar una llança i se'n va anar al seu hort a collir cols. Va sentir campanetes, i quan va anar a mirar que era aquell soroll, va descobrir un cavaller francès amb el seu cavall. Na Mercadera va lluitar amb aquest cavaller, i quan ja havia ferit el seu cavall, li digué al francès que era mort si no es rendia. D'aquesta manera, Na Mercadera es va convertir en l'heroïna del poble, a més de quedar-se amb el cavall i les armes del francès, i els diners del rescat d'aquest.
El tema d'aquest capítol de la Crònica de Ramón Muntaner es valorar i exaltar les virtuts de la dona guerrera.
En lo que es refereix al registre de l'obra, es un registre estàndard, ja que no es troben vulgarismes però tampoc hi han mots formals.
En l'actualitat es poden trobar relacions amb aquest capítol en qualsevol àmbit de la vida quotidiana, com ara una mare soltera que trau els seus fills endavant.
En la meua opinió, aquest es un fragment molt facil d'entendre, amb un significat molt marcat. No te mots difícils d'entendre, el que fa molt mes facil la seua comprensió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.