dilluns, 13 de gener de 2014

Na mercadera, una dona que esdevé heroïna popular

El fragment que comentaré és “Na mercadera, una dona que esdevé heroïna popular” (cap CXXIV), escrit per l’autor Rammon Muntaner. Aquest autor va ser escritor i cavaller català. Es va traslladar a valencia on va començar a escriure la seva “Crònica” en 1325. Va ser un excel·lent narrador, Escriu una crónica viva i expressiva que connecta amb el públic mintjançant recursos com ara interrompre el discurs adreçat directament al públic com per exemple “què us diré”.
La seva cronica n’és un testimoni que ell  mateix protagonitzanas.

El fragment de ramón muntaner parla d’una dona mercadera que era molt llesta. Un dia la host francesa es trovava davant del seu poble, ella es va vestir i es va anar al seu hort a collir cols, quan va escoltar un cavaller francés. El dona li va donar un colp de llança y va ferrir el cavall i el cavaller es va rendir. D’aquesta manera el rei Alfons li va donar els diners del rescat rl cavall y les armes.

El génere literari és un fragment d’una cronica. El tema principal és una dona que fa de guerrera. la tesi del fragment és la llestesa de na mercadera a l’hora de fer-se guerrera, a més de la bona sort que va tindre peer obtenir els diners  i el cavall.
El registre utilitzat és l’estandar ja que no hi ha co paraula que no es poga entendre, i tampoc vulgarismes. tan sols trobem la paraula “gonella” que fa referencia al valencà de l’edat mitjana. Com he dit abans podem trovar l’expressió “què us diré?” tres vegades al llarg del text per a captar l’atenció del lector.

Ramon Muntaner deuria ser un home amb mentalitat oberta, és a dir, pensava que les dones tenien les mateixes qualitats que els homes per a tot, inclos per a la guerra. Els destinataris son els habitants del poble i també per als homes que foren masclistes amb les dones es pogeren donar conte de que aquestes tambe podien lluitar. 

Em la actualitat, aquest fragment podem relacionar-ho amb una metáfora d’una dona lluitadora en qualsevol camp o amb una dona que realitza un treball d’homes.En la meva opinió, m’agradat molt aquest fragment perquè conta una bonica historia d’una dona capaç de lluitar i a més és recompensada per aixó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.