dilluns, 13 de gener de 2014

''Na Mercadera, una dona que esdevé heroïna popular'' per Ramon Muntaner.

Ramon Muntaner és l'autor d'una Crònica històrica que relata els fets esdevinguts entre el 1208 (naixement de Jaume I) i el 1328 (coronació d'Alfons III el Benigne) i que s'ocupa dels regnats dels monarques que Muntaner va conèixer personalment i al servei d'alguns dels quals va treballar, com Jaume I o Pere el Gran entre altres. El fragment del qual parlaré es l'historia d'una dona a qui deien ''La Mercadera'' perque tenia una botiga de mercaderia a Peralada. Un dia, va vestir-se, va agafar la seua espasa i el seu escut i va anar al seu hort a replegar cols. Mentre treballava, va escoltar el soroll d'unes campanetes, i va veure a un cavaller amb el seu caball. Aquesta va atacar-li, i va ferir-els amb la seua espasa. El cavaller va triar atacar-li, però finalment es va rendir. 

Aquest fragment, com ja he dit avans, és una crónica. El tema principal és el de l'atac d'una dona a un cavaller. El principal esdeviment és la batalla entre la dona i el cavaller. Pense que l'autor tracta de donar-li valor a la valentia i la força de moltes dones, ja que en el fragment la dona guanya la batalla.

Respecte al registre, no es culte, s'acosta més a un registre col·loquial. Cal destacar que al text he trovat moltes expressions que, pot ser, eren pròpies de la Edat Mitjana, com atarantat (en la actualitat, confundit).

A l'actualitat podem trovar casos com el de aquesta dona, de una que tracte de defener-se en una pelea, per exemple. Pense que es un bon fragment, perque a l'época medieval hi havia molta discriminació a la dona. A més, m'agrada que el text siga sencill i amb paraules no massa complexes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.