dilluns, 13 de gener de 2014

Na mercadera, una dona que esdevé heroïna popular, de Ramon Muntaner

El fragment que vaig a comentar és de Ramon Muntaner, concretament  “Na mercadera, una dona que esdevé heroïna popular” (cap. CXXIV). Ramon Muntaner va nàixer a Peralada en 1265. Va conèixer a alguns monarques per als quals va treballar, com són: Jaume I, Pere el Gran, etc.  Aquest autor va ser un excel·lent  narrador i per això va escriure “Crònica” que permet conèixer la personalitat de l’autor. Aquesta crònica es un testimoni del que ha viscut Ramon Muntaner.


Aquest fragment relata com una mercadera anava al hort a recollir unes cols quan de repent va escoltar un soroll d’un cavaller francès. La dona li va donar un colp amb una llança i va ferir al cavall. El cavaller va veure la seua vida en perill i es va rendir davant la mercadera. El rei va recompensar-la amb diners, el cavall i la vestimenta del cavaller.


EL gènere literari es una crònica, concretament un fragment d’aquesta. El tema tracta d’una dona i les seues qualitats per a vençer el cavaller. La tesi d’aquest fragment és la llestesa d’una dona per a com batre un cavaller i quedar-se la recompensa per ell.


El registre és estàndard degut a que no hi ha cap mot col·loquial i tampoc mots cultes que augmenten de dificultat el text. La única paraula amb dificultat és “gonella” ja que pertany al valencià de l’època de Ramon Muntaner, és a dir, l’edat mitjana. Per altra banda, trobem tres vegades l’expressió “què us diré?”, es tracta d’un recurs per ha cridar l’atenció del lector.


Crec  que l’autor era un home molt culte i progressista que no veu a la dona com és veía com en l’edat mitjana, ja que per a ell en aquesta història la dona es una heroïna que atrapa a un cavaller sense tindre ninguna formació, demostrant que les dones tenen la mateixa igualtat que els homes.Amb l’actualitat es pot relacionar amb les dones lluitadores amb l’objectiu de tindre las mateixes possibilitats que els homes, i desenvolupar un treball sense quedar-se a casa. Des del meu punt de vista, aquest text vas ser una visió diferent per a l’època de Ramon Muntaner. A més, com l’historia és veritat pense que aquesta dona era molt valenta, ja que es va enfrontar assoles contra un cavaller sense l’ajuda de ningú. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.