dimarts, 14 de gener de 2014

Na Mercadera, una dona que esdevé heroïna popular

La dona lluitant amb el cavaller.

L'escriptor d'aquesta crònica és Ramon Muntaner. Aquest autor nasqué a Peralada en 1265 i va morir a Eivissa en 1336. Aquesta crònica és la més extensa i apassionada de totes. Participà en molts dels fets que hi conta i per això les informacions que dóna les va conéixer de primera mà. El text tracta d'una dona que tenia una botiga de mercaderia i com mai s'estava quieta, un dia se'n va anar vestida amb una gonella i amb armes al hort. Quan estava arreplegant colls va escoltar sorolls i va vore a un cavaller francés armat, la dona amb molta valentia va lluitar contra ell i li va dir que o es rendia o iba a ser mort. El cavaller finalment es va rendir i la dona es va quedar amb les armes i el cavall i com el cavaller va ser lliberat ella es va endur amb les dos-cents florins d'or.

Com bé he dit abans este text és una crònica. Ramon utilitza un estil molt directe, viu i col.loquial, amb apel.lacions directes als receptors com per eixemple "què us diré?". L'autor escriu aquesta crònica amb la intenció de ser llegida en veu alta, com feien en eixa època.

El que més m'ha cridat l'atenció és la frase que repetix tantes vegades "què us diré?", ja que pareix que t'estiga llegint el text en eixe moment algú. El vocabulari que s'usa és fàcil de comprendre encara que alguna paraula no s'entenga. 

M'imagine que com actualment no sols els xics poden lluitar o ser valents. En este cas la dona s'atrevix amb el cavaller i gana. Es relaciona la cavalleria amb els hòmens i hui en dia encara que no hagen moltes pel·lícules o sèries de cavalleria si que es pot veure alguna dona enfrontant-se. La meua opinió és que em pareix molt bé que Ramon Muntaner usara una dona valenta per a la seua crònica i m'a agradat molt aquest text.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.