dijous, 30 de gener de 2014

Treball d'investigació: Blandín de Cornualla

Aquest text cal situar-lo a principis del XVI, i consta de 2394 versos octosíl·labs apariats, i ens ha arribat en un únic manuscrit, força incorrecte, obra d'un copista italià. A més está basat en una série de composicions anomenades <<Matéria de Bretanya>>.

Aquesta obra tracta de dos amics, Blandín de Cornualla i Guiot de Miramar, que es fan cavallers i s'en van d'aventures. En el transcurs de la seua aventura barallen amb gegants, salven donzelles, maten serps gegants, etc. En ella podem veure con els dos amics son models ideológics contraposats. Mentre que Guiot busca la fama personal es derrotat, Blandín que seguiex els ideals de cavalleries i no es derrotat mai. 

Per el que es pot dir de la trama, no tenim un fil argumental sino una série d'aventures que els succeix al dos personatges. Encara així podem dividir la trama en 3 parts:
  • La primera part abarca desde l'inici fins a la separació dels dos amics. 
  • La segona part segueic les aventures dels dos cavallers per separat i culmina amb el desencantament de Brianda. Com ja he dit abans, mentre Guiot es vençut, Blandín triomfa i resulta vencedor.
  •  La tercera, per últim, reprèn la narració a partir del moment en què ambdós cavallers es van separar, els posa novament en contacte en una nova aventura de Blandín, i es precipita cap al final de la novel·la.
 L'autor de l'obra va voler escriure el text en provençal clàssic, però té certes expressions i paraules que demostren que la seua zona de donimi lingüistic era en Catalunya.

Per altra banda el llibre es compara amb ''Matéria de Bretanya'', no per referirse a personatges de les composions( Artús, Lancelot, Merlí...) sino perque va ser molt famosa al territori català i té cets detalls que el delaten. Per exemple Guiot i Blandín s'assemblen a Perceval i Galvany de ''El Conte del Graal''. A més te certes referéncies a la rondallística.

Com a conclusió veiem que es un llibre plaent i  fácil de llegir( nosaltres a esta época el llegim en prosa i no en vers original), encara així el llibre no té una gran riquesa a l'hora de descriure els ambients, els personatges son plans, esquemàtics i sense conflictes interns. Açó mostra un nivell inferior a obres del mateix tipus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.