diumenge, 2 de febrer de 2014

Joanot Martorell: Tirant lo Blanc (Treball d'investigació)


                                                 

Joanot Martorell va nàixer al 1414 a Gandia al si d’una familia noble i ja de jove fou cavaller , encara que no hi ha documents per demostrar que participara en alguna empresa militar.No obstant si va participar i es coneixen lletres de batalla. A les lletres es demanaven explicacions de cavallers, i es retaven a lluitar. Joanot va escriure ‘Tirant lo Blanc’ probablement entre 1460 i el 1468, va ser publicat per primera vegada a València el 1490. Es considera que el ‘Tirant lo Blanc’ va ser començat per Joanot Martorell però va morir al 1468 i fou acabada per Martí Joan de Galba , el qual es diu que l’editá i ficà un parell de detalls.

Tirant lo Blanc va ser l’obra més important de Joanot, aquesta es pot dividir en 5 parts; La primera es situa a Anglaterra i Tirant es fa cavaller, en la segona Tirant viatja a Sicília i Rodes , la tercera part és la més llarga e interessant aquesta narra l’arribada de Tirant a Constantinoble i açí s’enamora de Carmesina,filla de l’emperador.En la quarta part, Tirant es trasllada al nord d’Àfrica, i finalment la cinquena part on Tirant torna, es casa amb Carmesina i es nomenat Cèsar de l’imperi, però ambdos amants moriran poc després.

Aquesta obra més que una novel·la cavalleresca, es caracteritza perquè convergeixen molts gèneres diferents: de cavallería, militar, histórica, erótica, psicológica, etc… Es considera la primera mostra de novel·la moderna. Els personatges són de carn i ossos i no se’ns mostren amb característiques ni elements fantàstics.

Pel que fa a l’estil, n’apareixen combinats la prosa valenciana i un estil més directe i col·oquial, que apareix sobretot a les escenes amoroses i en els parlaments de les protagonistas femenines.

L’obra tingué un gran èxit en la societat del seu momento i se’n feren moltes reedicions.Probablement els lectors hi trobaven diversió, però també es veien reflectits en les gestes dels cavallers, sense oblidar que narra un fet que era una bsessió del momento: l’alliberament de l’Imperi d’Orient, que estava sotmés als turcs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.