diumenge, 9 de febrer de 2014

Semana post-examen. Desenvolupament de temes i altres coses

Aquesta setmana ha començat com qualsevol altra. Toni ens havia dit la setmana passada que tindria els exámens el dilluns però eixe dia ens els va donar després de treballar el text de ''La crema''. Aquest exercici es basava en mirar quin era el tema central del text (les Falles) i quins temes giren al voltant d'aquest com a informació nova. En el text, separats per paràgrafs, es veia clarament que parlava; primer de l'origen de les falles, després de les falles antigament (actes i costums) i finalment una comparació amb la realitat actual. L'autor demostrava que per a ell les Falles ja no són el que eren i no li agraden les actuals. Per cert, l'autor d'aquest text és Toni Mestre.

Els altres dies de la setmana els vam dedicar a l'estudi del desenvolupament de textos. Per a desenrrotllar un text, explicar-lo i argumentar-lo, cal una sèrie de procediments logicoformals. Aquests són:
  • Desenvolupament lineal: Aquest es basa en un tema conegut, T1, es fa un comentari sobre ell, R1, i aquest pasa a ser inmediatament un tema conegut, T2, sobre el que es fa un comentari, R2 i així succesivament fins a la fi. Aquest desenvolupament es propi de procediments com per exemple el cicle de l'aigua.
  • Desenvolupament constant: Aquest es basa en un tema, T1, sobre el que durant tot el text es van fent comentaris d'ell, R1 R2 R3. Aquest es molt utilitzat per a descriure llocs, persones, coses, etc.
  • Desenvolupament derivat: Aquest es basa en un hipertema, T1, sobre el que es desenvolupen temes derivats, T1 T2 T3 i sobre aquestos es fan comentaris, R1 R2 R3. Aquest es més complex i té una vesatilitat molt bona en qualsevol tipus d'idees.
  • Desenvolupament complex: Aquest es una mescla de tots els anteriors. Donat que els textos no son totalment purs i sempre es vol evitar la monotonía, els textos busquen alternar els distints desenvolupaments per variar.
Açó és tot el que hem donat en la setmana. Tot el que queda han sigut exercicis i comentaris sobre aquesta base.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.