dissabte, 1 de febrer de 2014

Treball d’investigació d’un llibre medieval

 Ramon Llull (1232/35-1316)ès uns dels autors més prolífics de l’epoca medieval.
Els seus escrits van ser els primers textos literaris en la nostra llengua i van apareixer a la segona meitat del segle XIII.
Nasqué a la ciutat de Mallorca, va rebre l’educació pròpia d´un cavaller de l’època i va servir Jaume II com a senescal.
Va ajudar a reformar el món cristià i va convéncer els estaments socials de la necessitat de conevertir els infidels i de la importància d’aquesta tasca.
 Llull és el primer autor que usa una llengua romànica per a escriure sobre ciència i filosofia.
Va escriure més de tres-centes obres i va usar quatre llengües:llatí,àrab,català i occità. 
La seua producció comprén diversos gèneres i temàtiques obra: filosófica,científica,religiosa,narrativa i poética.
De la seua producció narrativa podem destacar el Llibre d’Evast i d’Aloma i de Blanquerna. 
Dins de Blanquerna trobem un fragment:el Llibre d´Amic i Amat que amb el Llibre d’Art de Contemplació forma el llibre cinqué i que se’ns presenta com una obra independent escrita pel mateix protagonista.
Una altra obra destacada és el Fèlix o Llibre de meravelles que inclós el Llibre de les bèsties.
 El llibre de les bèsties te un carácter molt especial ja que construeix en forma de faula una sàtira sobre la vida cortesana i sobre l’ús i l’abús del poder.Planteja una trama complexa, en què es poden seguir les maquinacions de Na Renard,la guineu,per aconseguir dominar el poder i exercir-ho des d´un segon pla.
Els animals són una excusa per retratar algunes de les facetes més tenebroses de la condició humana.
Des del començament de l’obra el lector s’adona que la protagonista farà qualsevol cosa per manar. Na Renard acaba fracassant però la seva caiguda només es produeix després de moltes injusticies i atrocitats.
 Llull és trobava vivint en un ambient on l’element musulmà assolia la tercera part de la població. Encara que eren esclaus, començaren a emancipar-se i a exercir oficis artesanals. Aquestos esdeveniments propiciaren que Llull s’esforçara encara més en evangel.litzar a aquesta població.
 La prosa de Llul és elegant, lógica i molt moderna per al segle XIII.Sap equilibrar les frases amb abundància de periodes duals,tot expressat en una sintaxi amb una presència significativa de les oracions subordinades.
La literatura per a Llul és un vehicle per a reformar el món cristià i convertir els infidels a la religió que ell considerava com la vertadera "el cristianisme".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.