diumenge, 2 de febrer de 2014

Treball d'investigació d'un llibre medieval

He triat el llibre de les bèsties de Ramon Llull.
Ramon Llull va naixer entre 1232/1233 a Mallorca.Llull va néixer a la ciutat de Mallorca, poc després de la Conquesta de Mallorca, en una data incerta situada entre 1232 i 1233. Era fill de Ramon Amat Llull i Isabel d'Erill, una família barcelonina acomodada que pertanyia bé al patriciat urbà o bé a la petita noblesa catalana.
Durant el període posterior a la conquesta de Mallorca estigué vinculat a la casa reial, es va casar i va tindre dos fills . Però als trenta-un anys va viure una experiència que conferí un gir radical a la seua vida: l'anomenada “conversió “ ja que el va apareixer cinc vegades Crist crucificat. A partir d'aquesta experiència s'inicia una nova vida , abandonà la seua familia , la posició social i les riqueses per a dedicar-se al servei a Déu
Va a escriure més de 300 obres i va usar quatre llengües per a aquestes: l'àrab, el català, el llatí i l'ultima llengua era l'occità.
La seua producció narrativa podem destacar el llibre d'Evast i d'Aloma i de Blanquerna
 El llibre de les bèsties te un carácter molt especial ja que construeix en forma de faula una sàtira sobre la vida cortesana i sobre l’ús i l’abús del poder.Planteja una trama complexa, en què es poden seguir les maquinacions de Na Renard,la guineu,per aconseguir dominar el poder i exercir-ho des d´un segon pla.
Els animals són una excusa per retratar algunes de les facetes més tenebroses de la condició humana.
Des del començament de l’obra el lector s’adona que la protagonista farà qualsevol cosa per manar. Na Renard acaba fracassant però la seva caiguda només es produeix després de moltes injusticies i atrocitats.
La seva obra esta escrita en llatí, català, provençal i  àrab, aquesta última per a ser entesa per els infidels, i el llatí el permeté ser escoltat,ya que molta gent de l'epoca no savia llegir.

La literatura per a Llul és un vehicle per a reformar el món cristià i convertir els infidels a la religió que ell considerava com la vertadera el cristianisme.
Llull utilitzaba un prosa elegant, lógica i molt moderna per al segle XIII.Sap equilibrar les frases amb abundància de periodes duals,amb una sintaxi complexa
La seua literatura va ser molt bona per a reformar el món cristià.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.