dilluns, 3 de febrer de 2014

Treball d'investigació: Joanot Martorell-Tirant lo Blanc

Joanot Martorell.


Joanot Martorell (1414-1468) va nàixer a Gandia al si d'una familia noble i ja de ben jove fou armat cavaller. Els primers documents escrits que parlen de la seua figura ja l'esmenten com a cavaller el 1433. Guillem de Varoich es considera com una mena d'esbós dels primers capítols del seu únic llibre que ens ha arribat complet, el Tirant lo Blanc.

Les lletres de batalla eren escrits, bastant freqüents en aquella època, amb què un cavaller acusava un altre d'algun greuge i li demanava explicacions reptant-lo a lluitar. Sabem que Martorell viatjà a diversos indrets d'Europa perquè apareixen reflectits en la novel·la. És indubtable que el Tirant beu de la realitat de la seua època: lluites fratricides, cavallers, amors difícils barrejats amb l'honor i amb els interessos familiars en joc. Es pensa que Joanot Martorell comença la redacció de la seua obra cabdal el 1460, després d'un viatge a Itàlia. Sembla que quan Martorell acaba el llibre, arruïnat, empenyora el manuscrit cap al 1464 a Martí Joan de Galba per una quantitat de diners.


Tirant lo Blanc va ser editat l'any 1490 a València per primer cop i posteriorment a Barcelona. D'aquestes dues primeres edicions se’n conserven quatre exemplars. Tres són de la primera edició valenciana, impresa per Nicolau Spindeler: un està a la Universitat de València i els altres, un a la British Library de Londres i l'altre a la Hispanic Society de Nova York; un exemplar fragmentari es conserva a la Biblioteca de Catalunya. També se’n conserva un de la segona edició barcelonina.

A la primera meitat del segle XVI fou traduït al castellà i a l'italià i més tard a l'anglès i al francès. Així va poder ser conegut per Cervantes i Shakespeare. S'han publicat moltes edicions i s'ha traduït a moltes llengües i s'han fet adaptacions escolars, per a titelles, per al teatre, etc.

Tirant lo Blanc és una novel·la cavalleresca pel tema i la història que conta: les seues gestes;però també és una novel·la històrica perquè preten narrar fets de la seua època. És també una novel·la eròtica perquè l'amor té un paper important,però no un amor cortés sinó un amor real.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.