dissabte, 1 de febrer de 2014

Treball d'investigació

Treball d’investigació
Joanot Martorell
"Tirant lo Blanc"
La seva naixença se situa entre el 1413 i el 1415 a la ciutat de València segons l'historiador Jaume Chiner, en el si del llinatge dels Martorell.El seu avi va ser conseller reial i el seu pare, cambrer del reiMartí l'Humà.De Joanot Martorell, que era cunyat d'Ausiàs March, es coneixen força elements biogràfics que ens el mostren com un cavaller vigorós de vida agitada.

Tirant lo Blanc és una novel·la cavalleresca que parla d'un cavaller que habitava a Anglaterra. Tirant lo Blanc vindria a ser un conjunt de novel·les dins d'una sola novel·la. Transcorre diferents plans, militar, amors, vida quotidiana. Aquesta novel·la és famosa perquè s'adapta a la història. Martorell va fer l'obra basant-se en el que ell volia arribar a ser.

Era una época de máxima esplendor per a la Corona d’Aragó especialmente per a la ciutat de València.El país després d’uns primers anys d’inestabilitat s’endinsava en una dinámica de política exterior agressiva.La ciutat es beneficià de l’aflux de capitals barcelonins que fugien de la inseguritat político-social, amb la qual cosa el comerç aconseguí una ampla volada.

La llengua del Tirant lo Blanc respon, a gran trets, al registre del català culte que s’havia generalizat entre els escriptors d’arreu de l’àmbit linguístic provinent de la forta funció cohesionadora i centralizadora que havia exercit la Cancelleria Reial desde el segle XIV.No obstant això la llengua utilitzada per Joanot Martorell es fa ressò de la modalitat lingüística que a l’autor li era més familiar, el valencià.Així, el text es troba plagat de valencianismes e incorpora arabismes i castellanismes/aragonesismes que devien ser freqüents a la parla de la ciutat de Valéncia. Al Tirant lo Blanc, per tant, es conjuguen dos nivells estilístics, un de més culte, més afectat recaragolat, l'esmentada valenciana prosa, un segon molt més planer, més viu i acostat a la parla popular, el col·loquial.

La finalitat d'este llibre és entretindre el lector al mateix temps que li compte fets verídics amb fets ficticis i els destinataris eren les persones cultes que sabien llegir d'aquella èpocaCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.